Prijs der Nederlandse Letteren gaat naar Remco Campert
Remco Campert. Foto: Andreas Terlaak
De Nederlandse schrijver, dichter en columnist Remco Campert (85) krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren. Deze driejaarlijkse prijs is de belangrijkste literaire onderscheiding in ons taalgebied en wordt georganiseerd door de Taalunie.

Campert debuteerde als dichter, en heeft sindsdien een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. In 1950 richtte hij met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op, waartoe later ook Lucebert en Bert Schierbeek toetraden. Hun poëzie was gericht tegen de traditie en sloeg experimentele paden in. Daarom wordt Campert bij de Vijftigers gerekend, hoewel hij daarvan de meest verstaanbare is. In 1956 kreeg hij voor zijn dichtbundels 'Met man en muis' en 'Het huis waarin ik woonde' de Jan Campertprijs.

In dezelfde periode begon Campert uit geldnood cursiefjes en columns te schrijven voor kranten en magazines. Vandaar zijn lichte stijl, die vaak ironisch van toon is. Die stukjes is hij tot op heden blijven schrijven. Tussen 1996 en 2006 alterneerde hij met Jan Mulder de dagelijkse stukjes op de voorpagina van de Volkskrant. In die krant heeft de schrijver nog steeds zijn vaste plek.

Zijn losse stukjes werden in de jaren 60 langer en groeiden uit tot verhalen. 'Alle dagen feest' en 'Hoe ik mijn verjaardag vierde' waren daar gesmaakte bundelingen van. Diezelfde periode kwam hij met zijn eerste romans, zoals 'Het leven is vurrukkulluk' en 'Tjeempie of Liesje in Luiletterland'.

Lichtheid 

De jury, onder voorzitterschap van Kris Humbeeck, prijs Campert omdat hij lichtheid brengt in de Nederlandstalige literatuur. Hij roemt de schrijver als 'een groot stilist' die in zijn werk steeds 'relativerend en geestig is', waarmee hij verschillende generaties blijft aanspreken. 'Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte', besluit de jury.

Campert kreeg in 1976 de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtisch oeuvre. In 2011 kreeg hij de Gouden Ganzenveer.

Een interview met Remco Campert:


De Prijs der Nederlandse Letteren is goed voor 40.000 euro. Hij wordt in oktober op het Koninklijk Paleis van Brussel uitgereikt door koning Filip.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in