Voormalig Fed-voorzitter ziet Grexit nog gebeuren
Voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan. Foto: REUTERS

Voormalig Federal Reserve-voorzitter, Alan Greenspan, denkt dat Griekenland uiteindelijk uit de eurozone zal stappen. Dat zei hij zondag in een interview met de Britse publieke omroep BBC.

Greenspan, die van 1987 tot 2006 de hoogste baas was van de Amerikaanse koepel van centrale banken, ziet geen andere oplossing die voordelig is voor Griekenland of voor de overige eurolanden. ‘Het is een kwestie van tijd voordat iedereen inziet dat uit elkaar gaan de beste strategie is’, zei hij.

De Grieken kozen bij de parlementsverkiezingen eind januari een andere politieke koers. De nieuwe regering wil opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor het Europese ‘steunprogramma’. Dat heeft tot spanningen geleid met de overige eurolanden. Volgens Greenspan kunnen die spanningen er toe leiden dat nog meer Zuid-Europese landen de euro noodgedwongen zullen moeten verlaten.

De Britse minister van Financiën George Osborne liet eerder zondag verstaan dat Groot-Brittannië voorbereidingen treft voor als Griekenland de eurozone verlaat. De verwachting is dat een Grexit de rest van Europa opnieuw zal onderdompelen in grote financiële instabiliteit. Volgens Osborne houdt de nieuwe Griekse koers een groot gevaar in voor de wereldeconomie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in