De klimaatonderhandelaars nemen vanaf zondag de volgende horde op het moeilijke parcours dat eind dit jaar moeten uitmonden in de klimaattop van Parijs. De komende zevende dagen wordt verder geschaafd aan de tekst die het toekomstig akkoord van Parijs moet vormen. Het is de eerste formele klimaatvergadering sinds de klimaattop van Lima, bijna twee maanden geleden.
195 landen moeten het tegen de VN-klimaatconferentie in Parijs (30/11-11/12) eens zien te geraken, maar de standpunten blijven verdeeld. Zo leverde Lima na verlengingen wel een slottekst op, de criteria rond CO2-reductie bleven evenwel vaag. De milieuorganisaties spraken achteraf van een “gevaarlijk zwakke tekst”. Twistappel was de verdeling van de inspanning tussen de geïndustrialiseerde en de ontwikkelingslanden.
Het uiteindelijke doel van Parijs is om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee graden. Daarvoor zouden de emissies wereldwijd met 40 tot 70 procent moeten teruggedrongen worden tegen 2050, en tot nagenoeg nul herleid moeten worden tegen het einde van de eeuw. Of wat de uitdagingen zijn van het post-Kyoto-klimaatengagement.
Bij aanvang van de plenaire sessie wees de Peruviaanse minister van Milieu, Manuel Pulgar, er de delegaties op dat niet getalmd mag worden. Hij wees op de waarschuwingen uit de jongste wetenschappelijke rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en op het feit dat vorig jaar het warmste jaar ooit was. De gesprekken in Genève moeten een onderhandelingstekst voor het akkoord opleveren, een onderhandelingstekst die zo precies en helder mogelijk moet zijn, klonk het.
Het doel is om vrijdagavond 18 uur te landen. Na Genève is het wachten tot mei voor de volgende formele onderhandelingen.