José Rojas heeft de eerste rit in de ronde van Qatar gewonnen. De Spanjaard was na 136km tussen Dukhan en Sealine Beach de snelste in de verwachte massasprint. Tom Boonen strandde op een tweede plek.

Wielrennen op Sportwereld.be

De rit werd gekleurd door een Belg. Jarl Salomein (Topsport Vlaanderen - Baloise) kreeg de Italiaan Luca Sterbini (Bardiani) mee op pad. De twee vluchters kregen een maximale voorsprong van ruim acht minuten. Etixx-Quickstep voelde de stevige wind en sleurde aan de kop van het peloton. Ook Trek vatte vooraan post. Daardoor slonk de voorsprong van Salomein en Sterbini als sneeuw voor de ogen.

Het weer was ideaal voor waaiers en Tom Boonen trok stevig door aan de kop van het peloton. Een groep van zo'n 45 renners maakte deel uit van de eerste waaier. Daarbij de verwachte namen zoals Boonen, Cancellara, Kittel en Sagan. Bradley Wiggins en Nacer Bouhanni verzeilden in groep twee, Lars Boom in groep drie. De waaiervorming was echter van korte duur en alles smolt weer samen. 

Een val van Boonen en Sagan zorgde even voor opschudding maar beide heren stonden snel weer recht. Op iets minder dan 40 kilometer van de finish trok Greg Van Avermaet ten aanval. Meer dan 25 seconden kreeg hij niet en dus liet Van Avermaet zich opnieuw inlopen. Boom, Lieuwe Westra en Matti Breschel waren de volgende die het probeerden. Het trio pakte een kleine minuut maar werd ingelopen onder impuls van Trek.

De verwachte massaspurt werd werkelijkheid, zij het zonder Marcel Kittel. De verrassende Rojas schoot als een pijl uit een boog weg en haalde het voor Boonen. Arnoud Démare moest tevreden zijn met een derde plek. Jasper Stuyven plaatste zich knap als zesde.

Maandag staat rit 2 op het programma, van Al Wakra naar Al Khor Corniche (194 km). De veertiende editie van de Ronde van Qatar eindigt volgende week vrijdag (13 februari). Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlander Niki Terpstra. Tom Boonen won de rittenkoers vier keer en boekte 22 dagsuccessen, en is daarmee recordhouder.

Uitslag:

1. José Joaquin Rojas (Spa/Movistar) in 3u49:50
2. Tom Boonen (BEL)
3. Arnaud Démare (Fra)
4. Peter Sagan (Sln)
5. Sam Bennett (Ier) 

Bekijk hier de volledige uitslag.