De Amerikaanse schrijver en uitgever Dave Eggers ontvangt op 17 maart de Amnesty International Leerstoel van de UGent. Dat meldt de instelling.

Eggers, van wie alle boeken in het Nederlands zijn vertaald, werd bekend met ‘A Heartbreaking Work of Staggering Genius’ (2000), een semi-autobiografische roman over hoe hij zijn broertje moet opvoeden na de dood van hun beide ouders. “In zijn volgende boeken toont Eggers zich steeds geëngageerder”, verduidelijkt de UGent. “In ‘What Is the What’ (2006) beschrijft hij het leven van de Soedanese vluchteling Valentino Achak Deng, en zijn moeilijkheden om in de VS aanvaard te worden. ‘Zeitoun’ (2009) is dan weer het verhaal van een Syrische immigrant die zijn medeburgers helpt na orkaan Katrina, maar vervolgens zonder enige aanklacht wordt gevangengezet en in een Kafkaëske hel terechtkomt. The Circle (2013) is dan weer een Orwelliaanse roman waarmee Eggers ingaat op de privacygevaren in het digitale tijdperk.”

Behalve voor zijn romans maakt Eggers ook veel tijd vrij voor daadwerkelijk engagement. Hij stichtte onder meer ScholarMatch, dat kansarme studenten aan een beurs helpt, en 826 National, dat schrijfcursussen geeft aan jongeren van 6 tot 18 jaar oud. De opbrengsten van de boeken ‘Zeitoun’ en ‘What is the What’ gaan ook integraal naar stichtingen die samenhangen met het thema van de boeken.

Dave Eggers is tevens uitgever van het invloedrijke literaire magazine Mc Sweeneys.

Op 17 maart om 20.00 uur geeft Dave Eggers een lezing in de Gentse Vooruit, op 18 maart ‘s namiddags treedt Eggers voor studenten in gesprek met professoren.

De Amnesty International Leerstoel wordt al voor het achtste jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder inzet voor de mensenrechten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in