De Japanse overheid heeft verhinderd dat een freelance fotograaf naar Syrië zou afreizen. Yuichi Sugimoto’s paspoort werd in beslag genomen, een week nadat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) een tweede Japanse gijzelaar gedood heeft.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zaterdagavond gebruik van de wettelijke mogelijkheid om het paspoort van reizigers af te nemen om hun leven te beschermen, zo meldde nieuwsagentschap Kyodo zondag.

De fotograaf wou op 27 februari afreizen naar Syrië om er verslag uit te brengen over de vluchtelingenkampen in het door de bloedige conflict verscheurde land. De man had niet de intentie om naar gebieden te trekken die onder de controle van IS staan.

Yuichi Sugimoto vindt de maatregel dan ook 'schandalig'. Het paspoort confisqueren 'berooft ons van onze rechten', zei hij. Hij wijst erop dat hij de nodige veiligheidsmaatregelen zou nemen en zou terugtrekken indien hij aanvoelde dat zijn leven in gevaar is. 'Het is mijn job om levend terug te geraken en mijn verhaal te vertellen.'

IS onthoofdde eind vorige maand twee Japanse gijzelaars, journalist Kenji Goto en Haruna Yukawa. Enkele dagen nadien werd de gruwelijke video verspreid waarop te zien is hoe een gevangengenomen Jordaanse piloot levend verbrand werd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in