Woensdag Oekraïnetop in Minsk
Foto: AP

Er zal woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een Oekraïnetop gehouden worden met de vier landen die momenteel gesprekken voeren over een vredesinitiatief: Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne. Dat meldt de woordvoerder van de Duitse regering zondag.

De beslissing kwam er na gezamenlijk telefonisch overleg tussen enerzijds de bemiddelaars, de Franse president François Hollande en de de Duitse bondskanselier Angela Merkel, en anderzijds de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko.

Tijdens het telefonisch overleg werkten de vier leiders aan een pakket maatregelen, met name een omvattende regeling voor het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat werk zal maandag in Berlijn voortgezet worden met het doel om woensdag een top te houden in Minsk.

Uit een mededeling van de kanselarij blijkt ook alle partijen die in september aanwezig waren op de eerste Minsk-top, opnieuw aanwezig zullen zijn. Het gaat om vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), alsook vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de Oost-Oekraïense separatisten. Het vredesakkoord van Minsk bleef tot nu dode letter.

In een reactie maakte de Russische president de Minsk-ontmoeting afhankelijk van de uitkomst van de voorgaande gesprekken. De top heeft woensdag plaats indien we tegen dan een akkoord bereiken over een aantal punten waarover de voorbije dagen intens gediscussieerd werd, zei Poetin zondag bij een ontmoeting met de president van Wit-Rusland.

De Verenigde Staten riepen op hun beurt in een reactie alle strijdende partijen in het Donbass-bekken op, terughoudend te zijn en af te zien van (militaire) acties die de diplomatieke inspanningen in het gevaar kunnen brengen. Daarbij verwees een woordvoerster van Buitenlandse Zaken naar de gevechten in Debaltsevo en nabij Marioepol. De voorbije dagen verslechterde de situatie in Oost-Oekraïne.

Merkel en Hollande plegen al enkele dagen overleg. Ze waren donderdag naar Kiev afgereisd, daags nadien volgde overleg met Poetin in Moskou. Doel was de implementatie van de akkoorden van Minsk. De kwestie Oost-Oekraïne kwam dit weekend al uitvoerig aan bod op de Veiligheidsconferentie in München. Rusland en Oekraïne bleven daarbij zaterdag alle verantwoordelijkheid naar elkaar doorschuiven. Zondag kwamen nog enkele sprekers aan bod.

Zo zei de Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier dat een politieke oplossing nog veraf is - voordat het nieuws over de nieuwe Minsk-top bekendraakte. Zijn Franse collega Laurent Fabius zei dan weer dat het Westen ervoor moet zorgen dat een staakt-het-vuren in Oekraïne daadwerkelijk zou standhouden. "We hebben geen vrede op papier, maar een vrede op het terrein nodig." Het Westen mag niet verdeeld raken: de VS is voorstander van wapenleveringen aan Kiev, maar Europa wil dit niet, aldus Fabius. En ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, nam het woord. De VS en Europa moeten samen weerstand bieden aan Ruslands Oekraïne-politiek, was zijn boodschap.

De hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, spoorde er alle partijen met klem aan om tot een diplomatieke oplossing te komen voor het conflict in het oosten van Oekraïne.