Belgische journalist kon vliegtuig nemen onder valse naam
Foto: vrt

Een journalist van de Franstalige openbare omroep RTBF slaagde er in om onder een valse naam een vliegtuig te nemen op de luchthaven van Zaventem.

Ondanks het feit dat na de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in Verviers het dreigingsniveau in ons land werd opgetrokken tot niveau drie lijkt het een fluitje van een cent om zonder identiteitscontrole het vliegtuig te nemen.

Voor het actualiteitsprogramma ‘7 à la une’ van de RTBF maakte een ploeg journalisten een reportage over de veiligheid van onze nationale luchthaven. Om te controleren hoe veilig de luchthaven van Zaventem is, probeerde één van de leden van de reportagemakers het land te verlaten met een valse identiteit. Oorspronkelijk heeft hij een Zwitserse nationaliteit, maar hij probeert in de reportage met een valse Belgische identiteit het vliegtuig te nemen naar Barcelona.

Doordat de incheckprocedure volledig geautomatiseerd wordt, is het kinderspel om onder zijn valse identiteit zijn bagage in te checken. De reiziger van dienst kan eveneens makkelijk door de douane-controle raken omdat ook die geautomatiseerd is voor reizigers binnen de Schengenzone. Zonder problemen weet de man met de valse identiteitskaart op zak in Barcelona te landen.

De terugvlucht van Barcelona naar Zaventem verliep iets minder vlot. De luchthaven van Barcelona beschikt in tegenstelling tot die van Zaventem niet over een geautomatiseerd inchecksysteem. De bediende aan de incheckbalie stelt vast dat het vliegtuigticket niet op de naam van de reportagemaker staat waardoor hij niet kan worden ingecheckt. De makers concluderen dan ook in hun reportage op RTBF dat het manueel inchecken dus veiliger is dan een geautomatiseerd systeem.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en luchthaven Brussels Airport wijzen in een reactie aan de VRT allebei door naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bekijk de video op de site van de RTBF

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in