Brian Williams, een van de bekendste nieuwslezers van de Verenigde Staten zal tijdelijk niet meer op de Amerikaanse nieuwszender NBC te zien zijn. Het nieuwsanker werd de afgelopen dagen zelf het onderwerp van het nieuws. Williams kondigde aan dat hij een pauze inlast omdat er een onderzoek loopt naar zijn berichtgeving.

Williams kondigde zaterdag in een persbericht aan dat hij een pauze inlast omdat er een onderzoek loopt naar zijn berichtgeving. De man met het betrouwbare gezicht waar de Amerikanen al jaren zo vertrouwd mee zijn heeft mogelijk zware fouten gemaakt in zijn berichtgeving.

Williams leest sinds 2004 het ‘Nightly News’ op zender NBC, met elke avond meer dan negen miljoen kijkers is dat het best bekeken journaal van de Verenigde Staten.

Deze week kwam het nieuwsanker echter in opspraak. Jarenlang vertelde Williams namelijk dat hij tijdens een reportage in Irak in een gevechtshelikopter had gezeten die werd neergeschoten door een raket. Maar deze week spraken enkele Irak-veteranen dat ‘heldhaftige’ verhaal tegen en moest Williams toegeven dat hij het verhaal had verzonnen. Nu wordt er ook getwijfeld aan andere reportages van Williams, onder andere zijn verslag over orkaan Katrine in New Orleans in 2005.

In 2013 nog vertelde Williams zijn heldhaftige verhaal in de talkshow van David Letterman.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in