Gauguin is de duurste
Foto: EPA

Het schilderij ‘Nafea faa ipoipo’ van de Franse postimpressionist Paul Gauguin (1848-1903) geldt voortaan als het duurste schilderij ooit. Het doek wisselt voor een recordbedrag van 300 miljoen dollar (264 miljoen euro) van eigenaar, meldt The New York Times.

Het werk ‘Nafea faa ipoipo’ (letterlijk: ‘Wanneer zal je trouwen?’) werd in 1892 geschilderd door Gauguin, die toen op het eiland Tahiti verbleef. Het schilderij toont twee lokale vrouwen. Het doek, dat eigendom was van de 62-jarige Zwitserse privéverzamelaar Rudolf Staechelin, hing al bijna vijftig jaar in het Kunstmuseum in Basel.

Maar de Amerikaanse krant New York Times zegt van de vorige eigenaar bevestiging te hebben gekregen dat het doek voor bijna 300 miljoen dollar verkocht wordt. De nieuwe eigenaar zou afkomstig zijn uit de oliestaat Qatar, vernam de krant ook van twee experts. De verkoper zelf wenste dat laatste evenwel niet te bevestigen. ‘Ik ontken het niet en ik bevestig het niet’, verklaarde Staechelin.

Tot nu toe was ‘De kaartspelers’ van Paul Cézanne het duurste schilderij ooit. Drie jaar geleden werd dat werk voor zowat 250 miljoen dollar verkocht, eveneens aan Qatarese kopers. Toen ging het om de koninklijke familie van het land.

Het Kunstmuseum in het Zwitserse Basel heeft in een mededeling al laten weten dat het de verkoop betreurt. Het museum verliest overigens wel meer belangrijke werken. Want de trust van de familie Staechelin heeft beslist om de overeenkomst met het museum, over het in bruikleen geven van achttien schilderijen, te beëindigen. Naast Gauguin gaat het onder meer om schilderijen van Vincent Van Gogh, Edgar Degas, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Paul Cézanne.