Lijdt Poetin aan aspergersyndroom?
President Vladimir Poetin. Foto: AFP

De Russische president Vladimir Poetin zou lijden aan een autistische stoornis. Dit zou een directe invloed hebben op de manier waarop hij beslissingen neemt. Het Kremlin ontkent dat Poetin aan het aspergersyndroom lijdt.

Dat Poetin zou lijden aan het aspergersyndroom blijkt uit een rapport uit 2008 van het Office of Net Assessment, een denktank van het Pentagon. De studie is in handen gekomen van de Amerikaanse krant USA Today. Voor het onderzoek werden enkel videofragmenten van de Russische president sinds 1996 geanalyseerd.

Het rapport had dan ook nooit de bedoeling om een diagnose over de gezondheidstoestand van Poetin te stellen. Bedoeling was om de diplomatie te verbeteren met de Russische president.

Het rapport werd geschreven door Brenda Connors, van het Amerikaanse Naval War College in Newport in Rhode Island. Zij is een expert in het analyseren van bewegingspatronen.

‘Poetins neurologische ontwikkeling werd ernstig onderbroken tijdens zijn kinderjaren’, schreef Connors. Ze suggereert dat Poetin getroffen werd door een beroerte die hij eventueel heeft gekregen toen hij nog in de baarmoeder zat. De beroerte zou zijn vermogen om te spreken hebben aangetast en heeft ook invloed op de manier waarop hij de rechterzijde van zijn lichaam beweegt.

De ‘autoritaire stijl en obsessie voor extreme controle’ van de president is volgens haar een manier om te ‘compenseren voor zijn stoornis’.

Vlak gelaat

Psycholoog Stephen Porges van de University of North Carolina, die bij het onderzoek betrokken was, waarschuwt dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met de resultaten.

‘Het is onmogelijk om op basis van videotapes een diagnose te maken’, zegt hij aan de Britse krant The Guardian. ‘Poetin heeft het blijkbaar moeilijk om zich op zijn gemak te voelen in complexe sociale omgevingen, zoals het geval is bij belangrijke diplomatieke betrekkingen. Het idee was om naar deze video’s te kijken en een structuur voor een diplomatieke omgeving te ontwikkelen. We kunnen vaststellen dat Poetin bij officiële gelegenheden een opmerkelijk vlak gelaat heeft en dat hij weinig emotie toont.’

Om een beter oordeel over Poetin te kunnen vellen, zou men de president in een kleinere groep of in een persoonlijk gesprek moeten kunnen observeren, meent Porges.

Het Kremlin ontkent dat Poetin lijdt aan het aspergersyndroom. ‘Dit is te dom voor woorden om er commentaar op te geven’, zei woordvoerder Dmitry Peskov aan de nieuwssite Gazeta.ru.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig