Thyssen en Mogherini gaan voor nultolerantie
Thyssen en Mogherini (r). Foto: Twitter

Vandaag is het de internationale dag tegen genitale verminking bij vrouwen. Elke 10 seconden ondergaat er ergens ter wereld een meisje die praktijken. De sterke vrouwen van de Europese Unie namen deel aan een campagne om genitale verminking de wereld uit te helpen.

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er vandaag wereldwijd nog meer dan 130 miljoen vrouwen rondlopen die genitaal verminkt werden. De praktijk komt vooral voor in 29 Afrikaanse en Midden-Oosterse landen, maar ook in Europa en de Verenigde Staten worden vrouwen besneden. Dat kan leiden tot ernstige bloedingen, problemen bij het urineren en na verloop van tijd cystes en infecties kan veroorzaken.

‘Genitale verminking bij vrouwen is een schending van de mensenrechten en van de kinderrechten’, benadrukt de Europese Unie in een mededeling. ‘De praktijk sluit vrouwen en kinderen op in een waardensysteem dat steunt op ongelijkheid, en dat tegelijk schadelijk is voor de maatschappij.’

De EU roept landen wereldwijd op om genitale verminking te verbieden, te bestraffen en actie te ondernemen om sociale normen te veranderen. ‘De Unie steunt initiatieven om de nationale wetgeving te verbeteren, het bewustzijn te vergroten en kwalitatief en gendergelijk onderwijs te garanderen.’

Onder andere in Liberia, Guinee-Bissau, Mali, Oeganda, Sierra Leone, Egypte, Mauritanië, Djibouti, Jemen, Senegal, Benin en Togo, ondersteunt de EU naar eigen zeggen acties tegen de praktijken.