OVERZICHT per gemeente. Hoe lang wachten op een sociale woning?
Sociale woningen in Aalst. Foto: Filip Claus

De wachttijd voor een sociale woning verschilt sterk van gemeente tot gemeente. Dat blijkt uit cijfers waarover de ochtendkrant van De Standaard bericht. Met een wachttijd van 12 jaar scoort Boortmeerbeek veruit het slechtst. In Bever volstaan elf dagen.

U woont maar beter niet in Boortmeerbeek of Opglabbeek als u zich hebt ingeschreven op een wachtlijst voor een sociale woning. Zo’n aanvraag blijkt in die gemeenten bijna wachten op Godot: respectievelijk twaalf jaar en zeven maanden (4.612 dagen), en tien jaar en een maand (3.626 dagen) duurt het eer u uw woning kan betrekken. Dat staat in schril contrast met de wachttijd in Bever (Vlaams-Brabant), met 2.000 inwoners: elf dagen.

De cijfers die Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg bij minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) leggen enorme verschillen bloot tussen de Vlaamse gemeenten. Boortmeerbeek en Bever zijn de absolute uitschieters. Gemiddeld ging aan een toewijzing van een sociale woning tussen 2011 en 2013 bijna drie jaar of 1.056 dagen wachten vooraf.

In de provincie Antwerpen is de gemiddelde wachttijd het kortst, al blijft 998 dagen best lang. De provincie Limburg doet daar gemiddeld nog eens 283 dagen bij.

Bekijk hier de wachttijd voor een sociale woning in uw gemeente:
Noot: van een aantal gemeenten zijn er uit 2013 geen cijfers over de toewijzing van sociale woningen.