Ali I. schuldig aan drievoudige doodslag op Outlaws
In afwachting van een uitspraak van het Tongerse hof van assisen waren honderden Hells Angels met hun full colors gearriveerd voor het gerechtsgebouw. Foto: rr
De Tongerse assisenjury heeft Hells Angel Ali I. donderdagavond schuldig bevonden aan de doodslag op Freddy Put, Jef Banken en Michaël Gerekens.

I. stond sinds 12 januari voor het Tongerse assisenhof terecht voor de doodslag op Freddy Put, Jef Banken en Michael Gerekens. De feiten speelden zich af op 20 mei 2011. Toen liep even voor 23 uur een telefoontje binnen bij hulpcentrale 100. In Eisden-dorp zou een auto met kogelgaten half in het water van de Zuid-Willemsvaart steken. Drie lichamen vinden de politiemannen in de auto: Freddy Put (52), volwaardig lid van motorbende Outlaws, aspirant-lid Jef Banken (58) en hun vriend Michaël Gerekens (28) uit Maasmechelen. Banken en Gerekens liggen in de laadbak van de Citroën Berlingo, de eerste met zijn broek en onderbroek op de enkels.

Al snel gingen vermoedens in de richting van een afrekening tussen motorclubs Hells Angels en Outlaws. Freddy Put heeft zich die avond laten ontvallen dat hij eens zou gaan kijken of er geen ‘rooien’ - lees: Hells Angels - rondhangen op de openingsreceptie van de Maasmechelse bandencentrale Burnout. Hun erecode is wil en wet voor de motorclubs en die bepaalt nu eenmaal dat je je niet begeeft op het grondgebied van een rivaliserende bende. En Maasmechelen is ‘Outlawsland’, want daar hebben ze hun chapter en clublokaal Shark.

Na een proces dat vier weken in beslag nam en waarop bijna tweehonderd getuigen aan het woord kwamen, kwam de jury uiteindelijk tot een conclusie. Ali I. werd schuldig verklaard aan de doodslag op de drie slachtoffers. Morgen, vrijdag, wordt de strafmaat bepaald.

In afwachting van de uitspraak van het Tongerse hof van assisen waren honderden Hells Angels met hun full colors afgezakt naar het gerechtsgebouw.