Rik Coppens is overleden. De Beerschot-legende, ex-Rode Duivel en eerste winnaar van de Gouden Schoen ooit werd 84 jaar. Zijn uitvaart vindt plaats op 14 februari om 10u in Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.

Rik Coppens lag sinds december 2014 in het ziekenhuis. Hij was toen al zwaar hulpbehoevend geworden en was ook slecht te been, waardoor het moeilijk werd voor zijn vrouw om nog voor hem te zorgen.

'Onze club deelt in het verdriet bij het heengaan van deze 'grote mijnheer', en wenst zijn echtgenote Denise alle sterkte', klonk het in de mededeling van Beerschot-Wilrijk, de fusieclub die gevormd werd na het faillissement van Beerschot.

Koning van Het Kiel

Coppens een geboren en getogen Antwerpenaar, begon als 16-jarige te voetballen bij Beerschot en groeide al snel uit tot 'de koning van Het Kiel'. Met onweerstaanbare acties en clowneske fratsen vulde de aanvaller jarenlang de tribunes van het Olympisch Stadion. De grootste voetbalclubs stonden aan te schuiven - met Napels, Inter Milaan, AC Milaan en Barcelona als voornaamste gegadigden – maar Beerschot plooide niet.

Coppens werd tweemaal topschutter in de Belgische eerste klasse: in het seizoen 1952-1953 met 33 doelpunten en in het seizoen 1954-1955 met 36. In 1954 won hij ook de allereerste Gouden Schoen en in totaal scoorde hij tijdens zijn carrière meer dan 300 doelpunten. In september vorig jaar werd hij er nog gehuldigd.

Strafschop in drie tijden

Ook bij de Rode Duivels was hij succesvol, zo versloeg hij in 1954 kersvers wereldkampioen West-Duitsland en scoorde hij één van de doelpunten. Hij verzamelde in totaal 47 caps waarin hij 21 keer de weg naar de netten vond. Met de nationale ploeg nam hij tevens deel aan het WK in 1954.

Wereldberoemd werd ook zijn strafschop tegen IJsland, in 1957. Hij mocht een strafschop nemen maar besloot te passen naar André Piters, die de bal terugspeelde waarna Coppens kon scoren. De 'strafschop in drie tijden' was geboren

Eigenzinnig

De eigenzinnige Coppens bleef Beerschot trouw tot in 1961. Toen trok hij na een dispuut met het bestuur naar Olympic Charleroi, waarna hij nog voor Crossing Molenbeek, Berchem Sport en Tubantia Borgerhout zou spelen om dan de schoenen aan de haak te hangen.

Ook als trainer was het Beerschot-clubicoon jaren actief. Coppens debuteerde bij Tubantia Borgerhout (1970-1971) en na passages bij Berchem (1971-1974 en 1977-1981) en zijn geliefde Beerschot (1974-1977) kwam hij in 1981 bij Club Brugge terecht. Na één seizoen keerde hij echter al terug naar Beerschot, om er in 1984 zijn trainerscarrière af te sluiten.

Nadien werd hij echter nog vaak opgevoerd in de media, want Coppens zat nooit verlegen om een boude uitspraak.