‘Grondwettelijk hof doet Dexia-aandeelhouders tekort’
Foto: EPA

Advocaat Erik Monard, die de Vlaamse Federatie van Beleggers vertegenwoordigt, is teleurgesteld over de Arco-uitspraak van het Grondwettelijk Hof. ‘Dit uitstel dient enkel diegenen die vreesden dat de discriminatie ging vastgesteld worden.’ Hij vindt dat Dexia-aandeelhouders tekort worden gedaan. Ook Arcopar Actieteam heeft 'geen boodschap' aan de uitspraak.

Monard treed in de zaak op als advocaat voor de Vlaamse Federatie van Beleggers. ‘Ze hebben het recht te weten van het Grondwettelijk Hof of de betrokken Belgische wet de toets met de grondwet doorstaat of niet. Nu schuift men die kwestie gewoon van zich af.’

De advocaat spreekt van een ‘slechte zaak voor justitie’. Hij is ook verwonderd dat het Grondwettelijk Hof zich interesseert aan de uitspraak van de Europese Commissie en daar prejudiciële vragen over stelt aan het Europese Hof van Justitie. ‘Het Grondwettelijk hof moet de Belgische wetten toetsen. Concreet: is de gelijkheid geschonden tussen de Dexia-aandeelhouders door voor één categorie (de Arco-coöperanten) te voorzien in een garantieregeling. De vraag waar Europa zich over buigt, is een vraag over de ondernemingsmarkt. Ook al is er in de verte een verband, het is niet de beoordelingsopdracht van het Grondwettelijk Hof. De rechtzoekende die wil weten of hij gediscrimineerd werd, krijgt geen antwoord.’

'Geen boodschap aan'Arcopar Actieteam betreurt dat de zaak op de lange baan geschoven wordt. 'Daar hebben wij geen boodschap aan", zegt Joost Van Elsuwé, voorzitter van de vereniging die gedupeerde coöperanten verenigt.'We kunnen opnieuw tot midden 2016 wachten', klinkt het. Het Actieteam is met het oog op het bekomen van een schadevergoeding, samen met Deminor een zaak gestart tegen de vennootschappen Arcopar, Arcofin en Arcoplus alsook tegen Belfius, de staatsbank die vroeger de Belgische bankactiviteiten van Dexia vormde.

Arcopar Actieteam kreeg van zijn advocaten te horen dat het wel mogelijk was om een uitspraak te vellen over de vraag of de waarborgregeling een discriminatie betekent voor de rechtstreekse Dexia-aandeelhouders, en dus de hulp van het Europees Hof van Justitie niet nodig was.Arcopar Actieteam, voor wie de waarborgregeling een goede zaak is, gaat het dossier nu voort evalueren. Van Elsuwé verwacht alleszins dat vele ongeruste coöperanten opnieuw met veel vragen naar hun Belfius-bankkantoor zullen trekken. De vereniging roept de zowat 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten op zich bij hen aan te sluiten, indien ze dit nog niet gedaan hadden. Het uitstel door het Grondwettelijk Hof biedt geen zekerheid, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in