Kleuters hebben steeds meer rotte melktanden
Foto: fvv

Kleuters moeten steeds vaker onder narcose omdat ze met zware tandproblemen kampen, aldus Het Laatste Nieuws. ‘Kinderen met zelfs tien rotte tanden tegelijk zijn al lang geen uitzondering meer’, zegt professor Luc Martens, hoofd van de afdeling kindertandheelkunde aan het UZ Gent. Hij roept op om kinderen veel minder gesuikerde dranken te geven én om ook melktanden te poetsen.

In De Ochtend op Radio 1 vertelde professor Martens dat hij de afgelopen jaren steeds vaker ernstige gevallen van tandbederf passeren. ‘Sommige kinderen hebben tegelijk, tien, twaalf, soms zelfs 15 rotte tanden. Dat is erg veel, want ze hebben er in totaal maar twintig.’

Om de problemen op te lossen is een operatie met volledige verdoving vaak de enige optie. In Gent alleen al gaan daarom elk jaar minstens 500 kinderen onder narcose.

Volgens Martens is het opvallend dat de tandproblemen waar kinderen mee kampen vaak heel ernstig zijn. Het gaat meestal niet om één gaatje of ontsteking, maar om een hele reeks. De professor ziet daar verschillende oorzaken voor: een combinatie van slechte voeding en drinkgewoonten én een totaal gebrek aan mondhygiëne.

Frisdranken

‘In snacks en tussendoortjes zitten vaak heel wat suikers verborgen. Daarnaast is er ook het enorm toegenomen frisdrankverbruik. Die suikers blijven nog meer hangen in de mond’, zegt Martens.

De tandarts weerlegt dat poetsen niet belangrijk is bij kleine kinderen omdat de melktandjes uiteindelijk toch uitvallen. ‘Als het zo slecht gaat met het melkgebit, dan loopt het waarschijnlijk ook fout af met het echte gebit. Tenzij de gewoontes op het vlak van mondhygiëne dan plots drastisch veranderen. Poetsen vanaf het eerste tandje is echt nodig.’

Tips

Kind en Gezin raadt aan om vanaf de doorbraak van het eerste tandje te poetsen en geeft deze tips:

  • Hou steeds rekening met een juiste hoeveelheid fluoride in de tandpasta
  • Leer een kind vanaf 6 à 8 maanden uit een beker drinken. Dan is de verleiding minder groot om voortdurend te drinken
  • Geef tussen de maaltijden géén zuigflesje met melkvoeding, fruitsap of gezoete thee. Zo voorkom je (zuigfles)cariës
  • Leg een baby nooit te slapen met een zoete fopspeen
  • Gebruik geen mineraalwater met een fluoridegehalte hoger dan 1mg per liter voor flesvoeding