Miljardenboete kan pret niet drukken voor BNP Paribas
Foto: imageglobe

BNP Paribas heeft in 2014 een nettowinst gerealiseerd van 157 miljoen euro, ondanks de Amerikaanse boete van 6,6 miljard euro die de bank moest betalen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de grootste bank van Frankrijk.

BNP Paribas doet daarmee drie maal beter dan wat analisten hadden verwacht. De bank stelt een dividend voor van 1,50 euro per aandeel, evenveel als het jaar daarvoor.In 2014 moest de bank een boete betalen van 6,6 miljard euro wegens het overtreden van Amerikaanse handelssacties tegen Iran, Cuba en Soedan. Zonder die boete zou de jaarwinst veel hoger geweest zijn.De bank zette een sterk laatste kwartaal neer, met een nettowinst van 1,3 miljard euro. Een jaar eerder was dat amper 110 miljoen euro, maar toen moest de bank al geld opzij zetten met het oog op de boete in de VS.BNP waarschuwt evenwel voor stijgende kosten als gevolg van extra regulering en belastingen wat voor 500 miljoen euro zal wegen op het nettoresultaat in 2016. Ook zegt de bank dat de economische context minder rooskleurig is dan verwacht, in het bijzonder in de eurozone.België

BNP Paribas is in ons land actief met dochterbedrijf BNP Paribas-Fortis. De Belgische overheid is door de reddingsacties tijdens de kredietcrisis een van de aandeelhouders van BNP Paribas. Ons land bezit nog steeds 10 procent van de aandelen van de moedergroep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in