Waarom Finse baby’s in dozen slapen
Geen wiegje of compact bed voor pasgeboren kindjes in Finland: de eerste maanden na hun geboorte slapen baby’s in kartonnen dozen.

Sinds de jaren 40 krijgen zwangere vrouwen in Finland een doos vol babyspullen, zo bevestigt het Fins Cultureel instituut Finncult. Eerst was de goodie box exclusief voor dames die weinig verdienden, anno 2015 krijgt elke zwangere vrouw hetzelfde cadeau. In de doos zitten onder meer rompertjes, speelgoed, een slaapzak, een skipak, een prentenboek, pampers, enzovoort. Als de mama in spe de doos heeft leeggemaakt, kan ze deze gebruiken als bed voor haar spruit.

Het idee achter dit concept: elke Finse baby een gelijke start geven in het leven. Maar het cadeau had in het verleden ook sensibiliserende functies. Vroeger namen kersverse ouders hun baby mee in hun eigen bed, de doos is er gekomen om duidelijk te maken dat baby’s beter apart slapen. Sinds 2006 maken papflessen geen deel meer uit van het pakket om borstvoeding te promoten, wat ook is gelukt.

Mama’s die geen doos willen, kunnen ook kiezen voor een vergoeding van 140 euro. Toch houdt ruim 92 procent van de toekomstige moeders de traditie van het kraampakket in ere.

Leuk idee? Via www.finnishbabybox.co kan je zelf zo’n gevulde doos bestellen. Je betaalt er wel 399 euro voor.


De inhoud van de doos in 2014. Beeld: Kela.fi

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in