Zwitserse banken lozen massaal Belgische zwartspaarders
Foto: © Marcel Malherbe
Zwitserse en Luxemburgse banken zijn volop bezig om hun klantenbestand uit te zuiveren. Zwartspaarders worden in groten getale aan de deur gezet, tenzij ze kunnen aantonen dat ze hun zwart geld aangegeven hebben bij de fiscus.

‘Ik krijg hier wekelijks mensen over de vloer die door hun buitenlandse bank gedwongen worden om hun zwart geld te regulariseren of anders aan de deur gezet worden’, zegt Michel Maus, fiscaal advocaat en professor aan de VUB.

De Zwitserse en Luxemburgse banken zijn volop bezig om hun zwartspaarders te lozen. ‘De internationale druk om gegevens uit te wisselen wordt almaar groter’, zegt Maus. ‘Het is duidelijk dat de speeltijd voorbij is en ze willen echt het risico niet lopen om betrapt te worden als een witwasmachine.’ De buitenlandse banken zuiveren hun klantenbestand op verschillende manieren uit, de ene al iets ‘klantvriendelijker’ dan de andere.

Soms gebeurt het eerder subtiel door de klant een document te laten tekenen waarbij hij de bank een mandaat geeft om al zijn gegevens door te spelen aan de Belgische fiscus. Of wordt de cliënt uitgenodigd door de bank om klaarheid te scheppen over zijn vermogen. Lukte dat niet en wou de klant niet regulariseren, dan kreeg hij in eerste instantie nog de kans om zijn geld af te halen of over te schrijven naar een andere rekening.

‘Maar sinds kort wordt het spel soms veel grover gespeeld’, zegt Dirk Van Belle, fiscaal advocaat bij Dauginet Advocaten. ‘De klanten worden echt voor het blok gezet. Ik heb nu al een paar klanten gehad waarvan de rekening gewoon bevroren werd. Ze kunnen niet meer aan hun geld, tenzij ze aantonen dat ze het in België hebben aangegeven of geregulariseerd.’