IS roept op: ‘Moslims, val agenten en soldaten aan’
Foto: AFP

De extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uit in een nieuwe videoboodschap bedreigingen tegen Frankrijk. Moslims worden erin opgeroepen om agenten en soldaten aan te vallen, en iedereen die deelnam aan de solidariteitsbetogingen na de aanslag op Charlie Hebdo. De daders van de recente aanslagen in Parijs zouden volgens de boodschap trouw hebben gezworen aan IS.

Op de videobeelden, die verspreid werden op islamitische forums en jihadistische accounts, zijn zeven gewapende en gemaskerde mannen te zien. Een van hen, die er jong uitziet en een lange baard heeft, zegt dat er in Frankrijk duizenden medestanders zijn die klaarstaan om aanslagen te plegen.

De man roept moslims in het Frans op om de miljoenen mensen in het vizier te nemen die in januari op straat kwamen uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo. Hij roept ook op om agenten en soldaten met messen aan te vallen om zo aan pistolen en geweren te raken.

Islamitische Staat raadt voorts alle moslims van Frankrijk aan om het land te verlaten en naar de gebieden te trekken die onder IS-controle staan, in Irak en Syrië. De organisatie eist dat president François Hollande alle islamisten die in de gevangenis zitten, vrijlaat en hen een paspoort geeft om zich bij IS te voegen.

In de video luidt het nog dat de daders van de aanslag van 7 januari op Charlie Hebdo, waarbij twaalf doden vielen, van de gijzeling in een Parijse supermarkt twee dagen later en van een aanval met messen op agenten bij Tours, trouw hadden gezworen aan ISIS.

De aanslag op Charlie Hebdo werd eerder al opgeëist door Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (Aqpa), gebaseerd in Jemen. De man die de supermarkt aanviel in Parijs, had zelf verklaard bij IS aangesloten te zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig