‘IS heeft Jordaanse piloot levend verbrand’
Foto: rr

In een nieuwe video toont terreurgroep IS hoe de gevangen Muaz al-Kassasbeh levend wordt verbrand. Het Jordaanse leger bevestigt de dood van de 26-jarige piloot en condoleert zijn familie.

Er circuleren beelden op Twitter die suggereren dat de Jordaanse piloot, Muaz al-Kassasbeh, niet meer in leven is. In het filmpje zou te zien zijn hoe de 26-jarige piloot levend wordt verbrand terwijl hij rechtstaat in een kooi en geen kant meer op kan. De video zou 22 minuten geduurd hebben.

'Al deze video's maken deel uit van de propagandaoorlog die IS voert', zegt Montasser AlDe'emeh, Jihad-expert aan de UAntwerpen, in een interview met De Standaard.

Volgens Reuters zou het Jordaanse leger de familie intussen op de hoogte hebben gebracht van het overlijden van de piloot.

Boomerang

Het overlijden van Muaz al-Kassasbeh is onverwacht omdat de Jordaanse regering nog volop aan het onderhandelen was over zijn vrijlating. Zo was Jordanië bereid om de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die ter dood veroordeeld is en in een Jordaanse gevangenis verblijft, te ruilen voor de piloot.

Jordanië dreigde ermee om IS-gevangenen te executeren als al-Kassasbeh werd gedood. 'Door deze daad verkijkt IS elke kans op een samenwerking met de Jordaanse bevolking. Deze verbranding zal als een boomerang terugkeren. Een kalifaat waar Jordanië deel van uitmaakt, kan de terreurgroep op haar buik schrijven', aldus Montasser AlDe'emeh.

Neergestort

De straaljagerpiloot viel in handen van de extremistische groep nadat hij neerstortte met zijn F-16 gevechtsvliegtuig in de stad Raqqa (Syrië). Al-Kassasbeh maakte deel uit van het militaire bondgenootschap tegen IS. Sinds december hield de terreurgroep hem gegijzeld. Hij was de eerste soldaat van de door de VS aangevoerde coalitie tegen IS die door de extremisten gevangen was genomen.

Kenji Goto

Afgelopen zaterdag verspreidde Islamitische Staat nog een video van iets meer dan een minuut, waarin te zien is hoe een IS-militant de Japanse Kenji Goto executeert. In de video dreigde IS ermee om nog veel meer gevangenen te vermoorden en kondigde de terreurgroep 'de start van de Japanse nachtmerrie' aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig