De vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero is als een martelaar gestorven, zo heeft paus Franciscus bepaald. Dat moet Romero’s zaligverklaring versnellen.

Volgens het Vaticaan heeft de paus een decreet goedgekeurd dat Romero gedood is voor zijn geloof. Daarmee ratificeert hij de adviezen van een commissie van kardinalen en theologische experts.

Het martelaarschap voor Romero betekent dat hij zonder mirakel kan zaligverklaard worden. Dat is binnen de katholieke kerk een stap voor het heiligdom. Voor een heiligverklaring moet er wel een mirakel aan de aartsbisschop worden toegeschreven.

Paus Franciscus, de eerste Latijns-Amerikaanse paus, deblokkeerde de procedure voor de zaligverklaring van Romero kort na zijn aantreden in maart 2013. De procedure, die in 1993 is opgestart, werd onder paus Johannes Paulus II en Benedictus XVI op de lange baan geschoven. Volgens Kerknet uit vrees voor ‘politieke of ideologische’ recuperatie. De Kerk vond dat Romero te dicht bij marxistische ideeën aanleunde.

Mgr. Romero (1917-1980) werd op 24 maart 1980 tijdens een eucharistieviering door leden van een rechts doodseskader neergeschoten. De moord vond plaats kort na een legendarische toespraak waarin Romero soldaten had opgeroepen om hun landgenoten niet langer te vermoorden. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de moord gebeurde in opdracht van de rechtse legergeneraal Roberto d’Aubuisson. Niemand is ooit veroordeeld voor de moord.

Verwacht wordt dat de zaligverklaring in El Salvador zal plaatsvinden, maar het Vaticaan heeft nog geen datum gecommuniceerd.