Peeters wil overleg met zonnebankcentra
Foto: rr

Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) plant nog geen concrete maatregelen tegen de zonnebankcentra in ons land, waarvan er opvallend weinig volgens de geldende regels werken. Peeters wil eerst overleg met de sector, zei hij dinsdag in de Kamer.

Van de 94 zonnebankcentra die de federale overheidsdienst Economie in 2013 controleerde, bleken er slechts zeven volledig in orde met de wet. Daarnaast werden 77 processen-verbaal opgesteld, acht uitbaters kregen een waarschuwing en twee dossiers werden overgemaakt aan het parket.

De meest voorkomende inbreuken waren het toelaten van minderjarigen en een gebrek aan toezicht op en registratie van de blootstellingstijden. Daarnaast bleek twaalf procent van de zonnebanken intenser te stralen dan 0,3W/m². ‘Maar het merendeel van de inbreuken was administratief’, antwoordde Peeters nog op vragen van SP.A-Kamerleden Maya Detiège en Karin Jiroflée.

Peeters plant een ontmoeting met vertegenwoordigers van zowel de uitbaters van zonnebank-, fitness- en schoonheidscentra, als met de fabrikanten van zonnebanken. Blijkt overleg niet genoeg om de problemen aan te pakken, dan zullen er andere maatregelen volgen. ‘We zullen fors zijn indien sprake is van gezondheidsrisico’s’, aldus Peeters, die een verplichte registratie niet uitsloot.

Een volledig verbod op zonnebankcentra, zoals in Brazilië en een groot deel van Australië, is momenteel niet aan de orde.