Albanees project nekt Vlaamse bouwmeester
Foto: Jimmy Kets

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen is ontslagen. Het ontslag komt er na een audit, maar meer details wil de regering daarover niet kwijt. Swinnen zou zich schuldig gemaakt hebben aan 'belangenvermenging'.

Peter Swinnen is architect en journalist, en werd in 2010 de derde Vlaamse Bouwmeester. De ambtstermijn van Swinnen zou aflopen in 2015, maar dat maakt hij dus niet vol. 

De Vlaamse regering besliste tot het ontslag na een auditrapport dat is opgesteld na een 'forensisch auditonderzoek'. Meer commentaar wil het kabinet van viceministerpresident Liesbeth Homans niet kwijt 'gelet op de lopende procedures en uit respect voor de privacy van de betrokken partijen'. Ook de diensten van de Vlaams Bouwmeester geven geen commentaar.

De regering laat wel weten dat de continuïteit van de Vlaams Bouwmeester is gegarandeerd. 'De adjunct-Vlaams Bouwmeester is gevraagd tijdelijk de leiding van de dienst waar te nemen', luidt het. Swinnen was bouwmeester sinds 2010. De architect en gewezen journalist was de derde Vlaamse Bouwmeester na Bob Van Reeth en Marcel Smets. 

'Belangenvermenging'

Volgens bronnen in de ochtendeditie van De Standaard zou Swinnen 'belangenvermenging'  verweten worden. Swinnen schreef een jaar geleden een studieproject uit voor stadsontwikkeling in Albanië. Het team dat de studieopdracht in de wacht sleepte, zou over voorkennis beschikt hebben.

Functie verdwijnt

In juli 2014 besliste de regering Bourgeois dat de functie van Bouwmeester moest verdwijnen, en vervangen wordt door een college van vijf deeltijdse experts.  De diensten van de bouwmeester gaan deel uitmaken van de administratie Ruimtelijke Ordening.

De ingreep maakte verschillende reacties los. Een aantal architectenbureaus had meermaals geklaagd dat de Vlaams Bouwmeester zijn opdrachten toekende aan een klein clubje, aan te veel buitenlandse ontwerpers en zich te elitair opstelde en was bijgevolg niet rouwig om de ingreep. 

Anderen zagen ‘het pionierswerk van een halve eeuw' - met het begin van betere architectuur in de zorgsector, in de scholen, in het wonen, zelfs in de crematoria’ - vernietigd worden. Er kwam onder meer een petitie onder de titel ‘Zonder Bouwmeester dreigt de banaliteit’ waarin de Vlaamse regering opgeroepen werd om het Vlaams Bouwmeesterschap nog een kans te geven. Die petitie werd ondertekend door tal van zwaargewichten uit de brede cultuursector, zoals Anne Teresa De Keersmaeker, Rem Koolhaas, Chris Dercon, Muhka-directeur Bart De Baere en KVS-directeur Jan Goossens. Ook de politici Luc Martens en Stefaan De Clerck (CD&V) steunen de Bouwmeester..

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig