Geen sanctie voor ‘sheriff van Gavere’

Hugo Leroy (Open VLD/VOG), de burgemeester van Gavere die eind vorig jaar stof deed opwaaien door burgers aan te raden wapens in huis te halen tegen inbrekers, krijgt geen sanctie opgelegd van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans. Dat werd vernomen op het kabinet-Homans.

Leroy deed de uitspraken eind november in een discussie over camerabewaking in de politiezone waarvan zijn gemeente deel van uitmaakt. ‘Hoe meer mensen een wapen in huis hebben, hoe minder inbrekers zullen toeslaan’, zei Leroy. Zijn eigen partij en coalitiepartners CD&V en sp.a namen afstand van de uitspraken en Leroy stemde achteraf ‘loyaal’ het voorstel voor camerabewaking mee. Toch was daarmee de kous niet af, want Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers riep na de uitspraken Leroy bij zich en stuurde Vlaams minister Homans een verslag.

‘Tijdens een gesprek met de Oost-Vlaamse gouverneur heeft burgemeester Leroy herhaald dat hij niet de intentie had om te bruskeren of de commotie te veroorzaken die hij ongewild heeft veroorzaakt’, verduidelijkt Jochem Goovaerts, woordvoerder van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). ‘Ook al omdat hij een hele tijd geleden aankondigde dat hij deze zomer zal stoppen als burgemeester, heeft de gouverneur aan de minister aangeraden om geen sanctie op te leggen, een advies die de minister heeft gevolgd.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in