Thor en Odin krijgen opnieuw tempel in IJsland
Foto: REUTERS

IJsland start deze maand met de bouw van een tempel voor de oude Vikinggoden. Het gaat om de eerste grote tempel sinds de Vikingtijd.

Het oude Scandinavische geloof moest zo’n duizend jaar geleden plaats maken voor het christendom. Een moderne versie van het paganisme van de Noormannen herwint echter aan populariteit in IJsland.

‘Ik geloof niet dat iemand gelooft in een man met één oog die rondrijdt op een paard met acht poten’, zegt Hilmar Orn Hilmarsson, de hogepriester van Asatruarfelagid, een organisatie die het geloof in de oude Vikinggoden promoot. ‘Wij zien die verhalen eerder als poëtische metaforen en een uiting van natuurkrachten en menselijke psychologie.’

De laatste tien jaar zag Asatruarfelagid haar leden verdrievoudigen in de laatste tien jaar tot 2.400 leden op een totale bevolking van 330.000. Dat blijkt uit date van het IJslandse bureau voor statistiek.

De tempel zal een cirkelvormige constructie worden die ingegraven wordt in een berg die uitkijkt op de IJslandse hoofdstad Reykjavik. In het heiligdom zullen trouwpartijen en begrafenissen gehouden worden.

IJslands nieuwe heidenen gebruiken bij hun diensten nog steeds de oude offerrituelen met muziek, dans, eten en drinken. Het slachten van dieren wordt niet meer gedaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in