Bronzen beelden mogelijk van Michelangelo
Foto: Photo News

Twee bronzen beelden zijn volgens wetenschappers mogelijk van de hand van de renaissancekunstenaar Michelangelo. Daarmee zouden het de enige bronzen beelden van de meester zijn die de tand des tijd hebben doorstaan.

De beelden van naakte mannen die panters berijden werden in de negentiende eeuw al aan Michelangelo toegewezen, maar die theorie werd al zeker een eeuw geleden van de hand gewezen. Lange tijd ging men ervan uit dat ze van de Nederlandse beeldhouwer Willem Danielsz waren.

Maar docent in de kunsten Paul Joannides, verbonden aan Cambridge, had in het najaar van 2014 een tekening ontdekt, die erg op de beelden lijkt. Reden voor de professor om te concluderen dat Michelangelo de tekening als motief voor een driedimensionaal werk heeft gebruikt.

Andere kunsthistorici vinden die uitleg inderdaad plausibel. De wetenschappers hebben het werk ook met röntgenstraling bekeken. Daaruit leiden ze af dat de werken dateren uit de late vijftiende of vroege zestiende eeuw.

De bronzen beelden, die lange tijd in privaat bezit waren, zijn vanaf dinsdag tot 9 augustus in het Fitzwilliam Museum in Cambridge te bewonderen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in