Man dient klacht in tegen ‘ongevraagde euthanasie’ op zijn moeder
Foto: Fotolia

Een man uit Brussel heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in verband met de euthanasie die in een Brussels ziekenhuis werd uitgevoerd op zijn 64-jarige moeder. Dat bericht van de Britse krant The Sunday Telegraph is bevestigd door de Belgische advocaat van de man.

De moeder van Tom Mortier kreeg de injectie in april 2012. Ze was toen 64 jaar. Mortier zegt dat hij pas na de dood van zijn moeder door het ziekenhuis op de hoogte werd gebracht van de euthanasie. Volgens Mortier gaven de artsen een 'onbehandelbare depressie' op als reden van de euthanasie.

'Als je een film zou maken over deze zaak, zou niemand het verhaal geloven', zegt Mortier aan de reporter van The Sunday Telegraph. 'Een arts zou niet het recht mogen krijgen om iemand een dodelijke injectie te geven, zeker niet aan mensen die een psychische aandoening hebben of aan bejaarde mensen die het leven beu zijn.'

De klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is niet ingediend door de Belgische advocaat van Tom Mortier. 'Ik ben op de hoogte van deze klacht, maar ik heb ze niet ingediend namens mijn cliënt. Dat is gebeurd door Roger Kiska van Alliance Defending Freedom (ADF).' Dat is een conservatieve organisatie die haar zetel in Wenen, Oostenrijk, heeft en die zegt op te komen voor 'traditionele familiewaarden'.

Eerder al had Tom Mortier een klacht ingediend bij de Orde van Geneesheren. Ook diende hij een strafklacht in tegen onbekenden bij het parket van Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig