Bony kopt Ivoorkust naar halve finale Afrika Cup
Foto: REUTERS

Ivoorkust heeft zich zondag als vierde en laatste verzekerd van een ticket voor de halve finales van de Africa Cup. In zijn kwartfinale tegen Algerije, op het WK vorig jaar tegenstander van de Rode Duivels, won Ivoorkust met 3-1. Man van de match was Wilfried Bony, die twee kopbaldoelpunten scoorde. Barry Copa Boubacar (Lokeren) bleef als tweede doelman bij de Ivorianen de hele match op de bank.

Na 24 minuten trof de Ivoriaanse rechtsachter Aurier de paal via een kopbal, maar twee minuten later was het wel raak voor de Oranje Olifanten. Een gemeten voorzet van Gradel belandde op het hoofd van Bony, die de netten deed trillen.

Na vijf minuten in de tweede speelhelft kon Soudani voor Algerije het Ivoriaanse blok dan toch eens ontregelen. Tegen de gang van spel in scoorde de spits de gelijkmaker op aangeven van Mahrez. Een opdoffer voor Ivoorkust, dat de Woestijnvossen zag groeien in de wedstrijd. Toch kwamen de Ivorianen opnieuw op voorsprong. Een vrije trap in minuut 69 werd door opnieuw Bony in doel geknikt. Algerije kon geen vuist meer maken, Ivoorkust loerde op counter. Helemaal op het einde, vier minuten in blessuretijd, legde Gervinho de 3-1 eindstand vast waardoor Ivoorkust zich bij de laatste vier op de Africa Cup schaarde.

In die halve finale treffen de Oranje Olifanten woensdag DR Congo, met onder meer Chancel Mbemba (RSC Anderlecht) in de ploeg. De andere halve finale op het prestigieuze Afrikaanse toernooi wordt donderdag betwist tussen gastland Equatoriaal Guinea en Ghana.