Eerste grote staking in Amerikaanse oliesector sinds 1980
Foto: AP

Werknemers in de olie-industrie in de Verenigde Staten zijn begonnen met een grote staking, na het uitblijven van een akkoord over een nieuwe cao. Het is de grootste actie in de Amerikaanse oliesector sinds 1980.

Het personeel van negen sites heeft het werk neergelegd. De vakbond United Steelworkers (USW) had tot actie opgeroepen nadat vijf voorstellen door Shell, dat onderhandelt voor een reeks oliebedrijven, waren verworpen. Volgens de vakbond had ze geen andere keuze. USW vertegenwoordigt werknemers bij meer dan tweehonderd olieraffinaderijen, terminals, pijpleidingen en chemiefabrieken in de VS.

De onderhandelingen over een nieuwe cao begonnen op 21 januari. De bond eist onder meer een hoger loon en strengere regels om vermoeidheid op de werkvloer te voorkomen. Shell gaf aan de onderhandelingen zo snel mogelijk weer te willen hervatten. Het olieconcern onderhandelt namens grote bedrijven als ExxonMobil, Chevron, Marathon Petroleum en LyondellBasell.

Bij een landelijke staking door olie-arbeiders in de VS in 1980 werd drie maanden het werk neergelegd. Als het nu tot een algemene staking komt, kan de Amerikaanse olieproductie met 64 procent worden verstoord.

De actie van zondag vindt plaats in de raffinaderijen in de Amerikaanse staten Californië, Texas, Kentucky en Washington. De staking treft ook de raffinaderij Deer Park van Shell in Texas. Mogelijk breidt de actie later verder uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in