Zwak Anderlecht moet Club Brugge laten gaan
Foto: BELGA

Anderlecht is op de vierentwintigste speeldag van de Jupiler Pro League niet voorbij Zulte Waregem geraakt. De tien afwezigen waren er te veel aan voor paars-wit: het kreeg nauwelijks kansen bij elkaar gevoetbald en mocht blij zijn dat Rossi aan de overkant een foutje van Proto niet afstrafte: 0-0. Door dit nieuwe puntenverlies telt Anderlecht nu één op zes en volgt het al op zeven punten van Club Brugge.

Anderlecht-trainer Besnik Hasi kloeg voor de match tegen Zulte Waregem over het teveel aan afwezigen. ‘Tien spelers, dat is echt te veel’, aldus Hasi, die daardoor noodgedwongen de nieuwe aanwinst Marko Marin in de basis liet beginnen. Ook Aleksandar Mitrovic stond weer in de ploeg na drie matchen schorsing voor een elleboogstoot. Aan de overkant moest trainer Francky Dury bij gebrek aan een diepe spits (Plet en Sylla zijn allebei weg uit het Regenboogstadion) opteren voor de 20-jarige nieuwkomer Karim Rossi.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

Zulte Waregem

De wedstrijd begon uiterst lauw, met een halfuur traag middenveldspel. Anderlecht ontbeerde inspiratie en loopacties om Zulte Waregem uit verband te spelen. Youri Tielemans kende niet zijn beste dag, paars-wit hunkerde naar Dennis Praet. Op het halfuur was de grootste kans zelfs voor Zulte Waregem toen Leander Dendoncker een scherp aangesneden vrije trap van Aleksandar Trajkovski met het hoofd tegen zijn eigen doelpaal verlengde.

Grootste kans is voor bezoekers

Na rust liet de nieuwe aanwinst Marko Marin zich toch eens zien bij de thuisploeg. De Duitser slalomde zich een weg naar de vrijheid en gaf een gemeten voorzet op het hoofd van Mitrovic, maar Sammy Bossut tikte de snoeiharde kopbal nog net vanonder de deklat. Het antwoord van Zulte Waregem volgde nagenoeg meteen: Proto stond niet goed op te letten en gooide zomaar in de voeten van Alessandro Cordaro. Die gaf de bal op zijn beurt aan Cissako, die debutant Rossi helemaal alleen voor Proto bracht. Vanuit stand trapte de Zwitserse Marokkaan met binnenkant voet richting verste hoek, maar Proto kon met een goede reflex zijn fout nog goedmaken. Zo was de grootste kans van de match verrassend genoeg wel voor de bezoekers.

Het 18-jarige broertje van Michy Batshuayi, Aaron Leya Iseka, kwam intussen de povere Marin uit de anonimiteit helpen. Bijna redde Leya Iseka paars-wit nog toen hij tien minuten voor tijd een afvallende bal heerlijk op de slof nam, maar Bossut kon redding brengen. Ook op de rebound van Leya Iseka had hij een antwoord in huis. In de slotfase drukte Anderlecht nog wel, maar verder dan een afstandsschot van Olivier Deschacht, dat net over zeilde, kwam het niet meer.

Anderlecht heeft na deze puntendeling met Zulte Waregem slechts een één op zes en telt al zeven punten achterstand op Club Brugge. Zulte Waregem blijft met dit puntje hangen op de tiende plaats.

Herbeleef de match van fase tot fase!

Bekijk alle opstellingen!

Opmerkelijk: Sacha Kljestan kreeg een warm afscheid van het Astridpark.

Belangrijkste fases:

28’ Tielemans drijft de bal op en haalt dan hard uit. Zijn schot gaat een metertje naast. Doelman Bossut leek wel geklopt door deze strakke schuiver.

33’ Anderlecht komt met de schrik vrij. Een vrije trap van Trajkovski verdwijnt via het achterhoofd van Dendoncker tegen het doelhout. Doelman Proto zag er niet goed uit bij deze fase. De hoekschop van Kaya is alweer niet goed getrapt.

50’ Marin loopt voor het eerst uit de dekking. Hij zet met rechts voor vanop de linkerflank. Mitrovic kruipt voor Colpaert maar knikt het leer over via de vingertoppen van doelman Bossut. Dit is de eerste kans van de partij na 50’ spelen.

55’ Doelman Proto gooit de bal in de voeten van Cordaro. Hij speelt door naar Cissako en de rechtsachter tikt verder naar Rossi. De debutant trapt te zwak en doelman Proto kan zijn fout goedmaken.

80’ Iseka haalt uit met links maar stuit op doelman Bossut. In de herneming mag hij het met zijn rechter proberen maar ook nu staat de goalie paraat.

88’ Mitrovic houdt de bal in de grote rechthoek. Mitrogoal legt af tot bij Olivier Deschacht. Het schot van de verdediger gaat een half metertje over.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in