N-VA wint stemmen na anti-terreuractie, PS gaat achteruit
N-VA-voorzitter Bart De Wever. Foto: BELGA

De N-VA heeft na een dip opnieuw aan populariteit gewonnen na de terreuracties in Verviers. Dat blijkt uit twee opeenvolgende peilingen van VTM Nieuws, Le Soir, Het Laatste Nieuws en RTL TVi. De PS verliest stemmen.

De N-VA lijkt aanhang te winnen met de forse houding die de partij de jongste weken aannam in de strijd tegen radicalisering en terrorisme.

Ipsos peilde begin januari naar de kiesintenties bij 1.035 Vlamingen, 565 Brusselaars en 1.042 Walen. Met 27,8 procent verloor de N-VA in die eerste peiling opvallend veel ten opzichte van de verkiezingen van 25 mei 2014, toen ze nog goed was voor 32,4 procent (-4,6). Ook coalitiepartner Open VLD verloor een dik procentpunt, CD&V won licht. Oppositiepartijen SP.A, Groen, Vlaams Belang en PVDA gingen erop vooruit, weliswaar binnen de foutenmarge van 3,1 procent.

Na de terreuractie blijkt haar populariteit weer gestegen. Plots bleek N-VA opnieuw nipt boven dertig procent uit te komen (30,2%), terwijl ook Open VLD en Vlaams Belang licht stegen. Centrumpartij CD&V (-1,2 tot 17,1%) en de linkse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA moesten wat inleveren ten opzichte van de peiling eerder in de maand. Belangrijke kanttekening is wel dat het verschil telkens binnen de theoretische foutenmarge bleef.

In de nieuwe peiling scoren de drie meerderheidspartijen wel nog steeds lager dan bij de verkiezingen. N-VA komt op 30,2 procent (ipv 32,4%), CD&V op 17,1 procent (ipv 18,6%) en Open Vld op 14,9 procent (ipv 15,5%). Bij de oppositie winnen vooral Vlaams Belang (+1,8 tot 7,6%) en Groen (+1,6 tot 10,2%). Bij PVDA (+0,8 tot 3,6%) en sp.a (+0,7 tot 14,7%) blijft de groei beperkter.

PS verliest stemmen

Aan Waalse kant bleek het verschil voor en na de feiten in Verviers vooral negatief voor de PS. De Franstalige socialisten haalden in de eerste peiling nog 30,1 procent, maar in de tweede slechts 27,4 procent. Een significante daling dus ten opzichte van het verkiezingsresultaat van 32 procent, terwijl de schommeling in de eerste peiling wel nog binnen de foutenmarge viel.

Voor de MR van premier Charles Michel veranderde er nauwelijks iets. Die ging van 25,8 procent bij de verkiezingen over 25,3 procent naar 26 procent in de tweede peiling. Het CDH, dat net als de PS niet federaal maar wel in Wallonië en in Brussel meeregeert, ging van 14 procent over 12,6 naar 13,9 procent. Ecolo klokt af op 8,4 procent (ipv 8,2%), PVDA op 7,3 procent (ipv 5,5%) en PP op 4,7 procent (ipv 4,5%).

En ook in Brussel verliest de PS significant ten opzichte van de verkiezingen. De socialisten zakten van 24,9 procent over 21,5 procent bij de eerste peiling tot 19,4 procent. De MR maakte een dip maar blijft min of meer stabiel op 22,1 procent (ipv 23,1%), terwijl CDH stabiliseert op 9,2 procent.

De Block blijft populairste politicus

Uit de resultaten van de Pop Poll van de peiling blijkt dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de populairste politicus van het land blijft, met een score van 69 procent. Zelfs in Wallonië is ze met 61% populairder dan Elio Di Rupo (48%) en Benoit Lutgen (41%).

Op de tweede plaats staat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) die 63% van de stemmen kreeg. Met een klein verschil komt premier Charles Michel (MR) op de derde plaats met 61%.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in