'Cold turkey voor Griekenland'
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Foto: epa

De nieuwe Griekse regering stelt voor om binnen een maand met haar internationale partners voorstellen uit te werken over een schuldherziening . Nieuwe noodleningen sluit de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis uit.

De nieuwe Griekse regering probeert de hoge schuldenlast van het land te heronderhandelen. Zaterdag zei de nieuwe Griekse premier nog dat hij vertrouwen had in een akkoord met de schuldeisers. Na een ontmoeting met zijn Franse tegenhanger Michel Sapin zei de Griekse financiënminister dat binnen enkele maanden een nieuw akkoord over de Griekse schulden nodig is.

Frankrijk biedt alvast hulp aan om tot een akkoord te komen. De Franse minister van Financiën zei dat Griekenland geen schuldkwijtschelding moet verwachten, maar sluit uitstel van betaling of een verlichting van de schuldenlast niet uit.

Op een persconferentie na het overleg zei Varoufakis dat Griekenland en zijn partners moeten vooruitgaan met 'één doelstelling in gedachten - het welzijn van de gemidelde Europese burger'. Tegen eind mei wil hij een nieuw plan van fiscale stimuli op tafel hebben, waarbij de terugbetaling van de schulden gekoppeld is aan de mogelijkheid om groei te creëren.

Varoufakis sluit een nieuwe schijf van de noodleningen uit. 'Het is niet dat we het geld niet nodig hebben, we zijn wanhopig omdat we bepaalde verplichtingen hebben', zei hij. 'We leken op drugsverslaafden die naar een volgende dosis hunkerden. Deze regering wil die verslaving beëindigen.' Varoufakis voegde eraan toe dat het tijd is om cold turkey te gaan. In één klap afkicken van de schuldverslaving dus.

‘Vertrouwen in akkoord’

Premier Alexis Tspiras ontmoet maandag de president van Cyprus en reist nadien naar Italië en Frankrijk. Woensdag staat er een ontmoeting gepland met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Brussel.

Griekenland torst voor 315 miljard euro schulden, wat overeenkomt met 170 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp). De linkse partij Syriza won vorige zondag de parlementsverkiezingen, met als belangrijkste thema een schuldherschikking voor Griekenland.

Na eerder ronkende verklaringen toonde Tsipras zich dit weekend bereid om een compromis af te sluiten met zijn schuldeisers. ‘De onderhandelingen met onze Europese partners zijn net begonnen. Ondanks het feit dat er meningsverschillen zijn, ben ik er absoluut van overtuigd dat we snel een akkoord zullen vinden, dat beide partijen ten goede komt: Griekenland en Europa als geheel’, klonk het in een e-mail aan het persagentschap Bloomberg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in