Een hevige explosie gevolgd door een uitslaande brand heeft zondagmiddag een ravage veroorzaakt in de Rotterdamse Moddermanstraat en directe omgeving. De vermoedelijke gasexplosie deed zich voor op de tweede verdieping van een appartementsgebouw. Twaalf mensen raakten gewond, van wie twee ernstig.

Het complex, met veertig woningen, is ontruimd en de bewoners zijn opgevangen in een kerk in de buurt. Ongeveer 150 bewoners kunnen zondagnacht nog niet terug naar huis. De straat ligt in Rotterdam-Schiebroek.

Ook de rijtjeshuizen in de straat zijn beschadigd geraakt. Ramen en deuren kwamen los, ruiten sneuvelden. De schrik zat er goed in. 'Ik dacht dat er een hele grote bom afging en ik belde meteen 112. Mijn schoonouders wonen in de flat, dus ik rende daarheen. Het bleek goed met ze te gaan. We zijn allemaal verschrikkelijk geschrokken', zei een bewoner.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb bezocht de getroffen straat en sprak met de bewoners. 'De mensen reageren gelaten maar ze zijn wel pijnlijk getroffen', vertelde Aboutaleb over zijn bezoek aan de nabijgelegen Goede Herderkerk waar de slachtoffers werden opgevangen. Het stadsbestuur regelt opvang voor de nacht voor geëvacueerde bewoners die niet bij familie terecht kunnen. 'Er slaapt hier in Rotterdam niemand buiten op straat, dus deze mensen ook niet', zei de burgemeester.

De explosie deed zich rond 17.00 uur voor. De brand was een uur later onder controle. De woningen waarvan de ruiten kapot zijn, zijn met schotten dichtgetimmerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in