Bart Swings stelt alweer flink teleur op WB schaatsen in Hamar
Foto: EPA

Bart Swings heeft zondag op de 1.500 meter tijdens de wereldbekermanche schaatsen in het Noorse Hamar niet aan de verwachtingen voldaan. Swings eindigde als vijftiende in een matige 1:48.03. Dat was bijna drie seconden langzamer dan Denis Joeskov, die in 1:45.07 won. De Rus miste maar net het baanrecord van de Amerikaan Shanie Davis.

Na vijf races bezet Swings in de stand om de wereldbeker de negende plaats. Met alleen de wereldbekerfinale (21 en 22 maart in Erfurt) voor de boeg is de Nederlander Kjeld Nuis aanvoerder van het klassement.

Na de achtste plaats op de 5.000 meter had trainer-coach Rutger Tijssen zich duidelijk uitgesproken. Naar het oordeel van Tijssen had Swings met zijn prestatie (6:26.11) zijn niveau bijlange niet gehaald. ‘Morgen kan hij laten zien wat hij momenteel werkelijk waard is.’

Dat deed hij niet in zijn rit tegen Konrad Niedzwiedzki, een van de Polen die momenteel furore maken in de schaatswereld. Na de olympische triomf van Zbigniew Brodka op de 1.500 meter in Sotsji is in dat land een ware run op deze tak van sport ontstaan. Media besteden daar veel aandacht aan, de import van schaatsen heeft recordhoogtes bereikt.

Swings wist dus dat de geroutineerde Niedzwiedzki (30) een gevaarlijke opponent is. Maar vanaf de eerste meters maakte Swings geen agressieve indruk. De opening was drie tiende trager dan in Heerenveen, waar hij in 1:46.55 vierde was geworden. Ook in het vervolg van de race kwam hij niet echt op tempo en moest hij met ruim verschil (1,08 seconde) voor Niezwiedzki capituleren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in