Mathieu van der Poel is in Tabor wereldkampioen veldrijden geworden na een heuse demonstratie. Op een spekglad maar sneeuwvrij parcours trok de topfavoriet meteen in de aanval en de Belgen moesten al snel hun meerdere erkennen in de 20-jarige Nederlander. Wout Van Aert pakte ondanks materiaalpech nog het zilver, voor Lars van der Haar.

Topfavoriet Mathieu van der Poel en Wout Van Aert namen van bij de start de wedstrijd resoluut in handen. De twee jonkies reden meteen een tiental meters weg van de tegenstand. Nog voor het ingaan van de tweede ronde liep de ketting van Van Aert er echter af en meteen sloeg Van der Poel een eerste kloofje. Sven Nys (38) moest onder al dat jonge geweld al na één ronde een halve minuut prijsgeven en zou nooit vooraan in de cross opduiken.

De overige Belgen waren echter niet van zin de Nederlandse lefgozer meteen een vrijgeleide te geven en toen Van der Poel bij de tweede passage aan de balkjes in de fout ging, konden Pauwels en Van Aert vooraan weer aansluiten. Met ook Tom Meeusen, Klaas Vantornout en Lars van der Haar kregen we even later zelfs een kopgroep van zes, met vier Belgen versus twee Nederlanders.

Problemen voor Van Aert

Toen Van Aert een tweede keer kettingproblemen kende vlak voor ingaan van ronde drie, twijfelde Van der Poel geen seconde: de 20-jarige klasbak trok door en de rest moest passen. Kevin Pauwels was de eerste achtervolger maar keek al snel tegen een kloofje van acht seconden aan. Hij moest het echter in zijn eentje zien te rooien want ook in zijn wiel zat een Nederlander met Lars van der Haar. Van Aert viel vooraan letterlijk weg en zou even tijd nodig hebben om van die mentale opdoffer te herstellen.

Van der Poel trok zich niets aan van alle heisa achter zijn smalle rug. Pauwels leek nog even tegen te stribbelen: hij kwam tot op vijf seconden van de leider maar na een slippertje in ronde vier moest ook hij Van der Poel definitief laten gaan.

Nederland boven

Het was Nederland boven in Tsjechië want Van der Haar liet Pauwels ter plekke en trok in de achtervolging op zijn landgenoot. De kleine Nederlander volgde toen echter al op meer dan tien seconden en de eindzege van Van der Poel zou nooit in gevaar komen. Meer zelfs, de 23-jarige Van der Haar kreeg een klop van de hamer en zijn jongere landgenoot diepte in het slot de kloof nog verder uit.

Van der Haar moest in de sprint zelfs nog een sterke Van Aert laten voorgaan, die ondanks alle pech nog een zilveren medaille uit de wacht wist te slepen.

Met 20 jaar en 13 dagen kroont Van der Poel na zijn eerste WK bij de profs zich meteen tot de jongste wereldkampioen ooit bij de profs. Hij stoot Erik De Vlaeminck van zijn troon, die in 1966 20 jaar en 341 dagen oud was...

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned)
2. WOUT VAN AERT
3. Lars van der Haar (Ned)
4. KEVIN PAUWELS
5. KLAAS VANTORNOUT
6. TOM MEEUSEN
7. GIANNI VERMEERSCH
8. Marcel Meisen (Dui)
9. Philipp Walsleben (Dui)
10. Marco Aurelio Fontana (Ita)
...
17. SVEN NYS