‘Hopelijk gebruikt regering haar verstand’

Het sociaal akkoord dat werknemers en werkgevers vorige week bereikten, moet volledig uitgevoerd worden door de regering. Dat benadrukte Marc Leemans van het ACV in De Zevende Dag op Eén.

Het ACV vindt de indexsprong nog altijd geen goed idee, maar is - in tegenstelling tot het socialistische ABVV - wel bereid het akkoord dat nu op tafel ligt voor te leggen aan zijn achterban.

Helemaal Van harte is het echter niet, want in De Zevende Dag legde Leemans uit dat hij het voorstel zal ‘toelichten’, en zowel voor- als nadelen zal uitleggen.

N-VA-minister Johan Van Overtveldt plaatste dit weekend bovendien enkele kanttekeningen bij het akkoord. ‘Wie werkt moet daarvoor beloond worden. Daarom moet onderzocht worden welke effecten het akkoord heeft op de werkloosheidsval’, klonk het.

Maar het akkoord moet hoedanook volledig uitgevoerd worden voor Leemans. ‘Dit akkoord is één en ondeelbaar’, klonk het in niet mis te verstane bewoordingen. Er kan bijvoorbeeld geen sprake zijn om nog te morrelen aan de hogere uitkeringen waar een afspraak over gemaakt is. ‘Als de regering dit niet uitvoert, dan zegt die regering de sociale partners dat het maar om te lachen was. Hij hoopt dan ook dat de regering ‘haar verstand gebruikt’. ‘Anders zoekt de regering miserie.’

Aan werkgeverskant klonk trouwens eenzelfde geluid. ‘Ik verdedig dit akkoord ook’, zei VBO-topman Pieter Timmermans, die sprak van de beste afspraken voor de concurrentiekracht van onze bedrijven ‘in twintig jaar’. ‘We gaan dit verdedigen en voorleggen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in