Nederlands MH17-team in Donetsk
Foto: REUTERS

De Nederlandse militairen die naar het rampgebied van de MH17 proberen te gaan, zijn in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Ze overleggen daar zondag met de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over onder meer de veiligheidssituatie, zei een woordvoerster van het Nederlands ministerie van Defensie.

Het team wil, als het veilig genoeg is, naar de rampplek om een kleine hoeveelheid stoffelijke resten van slachtoffers op te halen. Die overblijfselen zijn gevonden door lokale hulpdiensten en bewoners en opgeslagen in de buurt van de plaats waar de neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli vorig jaar terecht is gekomen.

Als het lukt om de resten op te halen, worden die naar verwachting zaterdag naar Nederland overgevlogen. Daarbij wordt dan hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de eerdere keren dat er menselijke resten naar Nederland kwamen.

De Nederlanders zijn via de stad Charkov gereisd en nemen mogelijk ook nog persoonlijke bezittingen van slachtoffers mee terug. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in