In Los Angeles opende vorige week een moskee die alleen voor vrouwen toegankelijk is. Meer dan waarschijnlijk is dat eerste in zijn soort in de VS, meldt de Los Angeles Times.

Doorgaans worden mannen en vrouwen wel gescheiden in een moskee, en er mogen in China of India dan wel al moskeeën bestaan die alleen voor vrouwen zijn, in de VS is het een uitzondering.

Het initiatief van de Women’s Mosque of America kan dan ook op heel wat belangstelling rekenen omdat gehoopt wordt dat dit moslimvrouwen een extra forum biedt.

Voorzitter Hasna Maznavi en ondervoorzitter Sana Muttalib geloven dat de moskee een belangrijke rol kan spelen om de moslimgemeenschap in zijn geheel te versterken door vrouwen makkelijker toegang te geven tot islamitische kennis en hen te stimuleren om deel te nemen aan de activiteiten in andere moskeeën.

‘Als wij naar de moskee gaan, moeten we apart zitten. Niet dat we niet gelijkaardig zijn, maar dit geeft ons wel de vrijheid om ons als vrouw uit te drukken en een onafhankelijke rol te spelen’, zegt Yasmeen Rughe, een cardioloog uit Pasadena die de eerste gebedsdienst bijwoonde.

Na de dienst was er bijvoorbeeld een (vrouwelijke) spreker die een discussie leidde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in