Peeters: ‘Goed bedoeld, ongelukkig geformuleerd’
Peeters en De Wever op verkiezingsdag vorig jaar. Foto: BELGA

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt niet dat hij ‘achterbaks’ gehandeld heeft door Antwerpse militanten op te roepen te protesteren tegen de aanwezigheid van militairen op straat. Dat zegt hij in een korte reactie op de hele heisa aan Het Nieuwsblad. In De Zevende Dag op Eén had hij het over een 'goedbedoelde actie' die verkeerd gepercipieerd werd.

Peeters haalde zich de woede van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever op de hals toen - via een uitgelekte mail - bekendraakte dat zijn kabinet de Antwerpse CD&V gevraagd had militanten op te roepen om op sociale media te protesteren tegen de aanwezigheid van militairen in de Antwerpse straten.

‘Achterbaks is nog het vriendelijkste woord dat ik ervoor vind’, zei De Wever gisteren. Zelf vindt Kris Peeters dat al die heisa zwaar overdreven. ‘Dit is een storm in een glas water’, wist hij de redactie van Het Nieuwsblad te melden. ‘Dit is echt een goedbedoelde actie.’ Hij is dan ook niet van plan zijn excuses aan te bieden.

Ook in een korte reactie in het tv-programma De Zevende Dag op Eén gaf hij aan dat excuses wat hem betreft niet aan de orde zijn. Hij gaf wel toe dat de e-mail eerder 'ongelukkig geformuleerd' was, maar wees erop dat er niemand geviseerd werd - ook De Wever niet dus. Iets wat hji ook zaterdagavond aan De Wever gemeld heeft. De bedoelingen van CD&V Antwerpen achter de oproep waren nobel volgens Peeters: 'het was de bedoeling te onderstrepen dat winkelen in Antwerpen aangenaam is. Die boodschap is uitgedragen met resepect en loyauteit naar de beslissingen die de federale regering heeft genomen'.

Hij gaf wel toe dat bij veiligheidsniveau 3, zoals we dat nu kennen, de inzet van het leger mogelijk is - 'Daar is geen discussie over' - om daarna nogmaals te herhalen dat de 'goedbedoelde e-mail', die hij zelf niet op voorhand gelezen had naar eigen zeggen, verkeerd overkwam. Daar moet de partij lessen uit trekken, aldus Peeters.

‘Ik vind het wel erg dat een mail die naar vijftien mensen gestuurd is, onmiddellijk uitlekt’, aldus Peeters nog in Het Nieuwsblad.

Zo'n e-mails versturen is niet echt wijs

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in