‘IS is incarnatie van het kwaad’
David Cameron:‘Dit herinnert ons eraan dat IS de incarnatie van het kwaade is, zonder respect voor het menselijk leven.’ Foto: Photo News

Washington, Parijs en Londen hebben zaterdag de executie van de Japanse gijzelaar Kenji Goto veroordeeld door terreurbeweging Islamitische Staat. ‘Eens te meer worden we eraan herinnerd dat IS de incarnatie van het kwaad is, met geen enkel respect voor het menselijk leven’, zei de Britse premier David Cameron.

Cameron was zondag de eerste om zijn steunbetuigingen over te maken aan Japan, gevolgd door de Franse president François Hollande en de president van de VS, Barack Obama. Kort daarna volgde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

‘Ik veroordeel met kracht de verachtelijke en vreselijke moord op Kenji Goto’, schreef Cameron in een persbericht. ‘Dit herinnert ons eraan dat IS de incarnatie van het kwade is, zonder respect voor het menselijk leven. Japan heeft gelijk om niet toe te geven aan het terrorisme.’

Ook Hollande en Obama veroordelen in de persberichten die ze de wereld instuurden de moord op de Japanse gijzelaar. Ze verklaarden zich solidair met Japan. Ban riep IS op alle gijzelaars onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

Kenji Goto was een Japanse journalist die berichtte vanuit talrijke conflictgebieden. Zo bezocht hij in april 2012 nog Syrische vluchtelingen in een Turks vluchtelingenkamp.

‘Het zijn bijzonder zware tijden op de plaatsen waar ik over bericht, maar zelfs daar leven mensen hun alledaagse leven. Die mensen hebben steeds iets te zeggen, een boodschap die ze willen overbrengen. Als ik kan helpen om hun boodschap te verspreiden, mag dat in een of andere zin tot een oplossing leiden. Als dat gebeurt, kan ik zeggen dat mijn werk een succes was’, zei hij nog in mei 2014 op een Japanse nieuwssite, zo staat te lezen in een profiel dat de Britse omroep BBC op zijn website publiceerde.

IS bracht eerder al een andere Japanse gijzelaar om, Haruna Yukawa. De terroristen hadden eerst losgeld gevraagd, nadien stelden ze een gevangenruil voor.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in