Tienduizenden mensen zijn in de Spaanse hoofdstraat Madrid op straat gekomen om te protesteren tegen het besparingsbeleid in het land. De manifestatie is een initiatief van de nieuwe linkse partij Podemos.

‘De tijd om te veranderen is gekomen. Dat is democratie’, zo verklaarde partijleid Pablo Iglesias op het overvolle plein Puerta del Sol, in het centrum van de Spaanse hoofdstad. De 36-jarige professor in de politieke wetenschappen, die massaal toegejuicht werd door de menigte, verklaarde dat de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy met haar besparingsbeleid alleen maar ellende heeft gebracht. ‘Dat is volksbedrog’, zo klonk het.

Het linkse Podemos wordt beschouwd als de Spaanse tegenhanger van de Griekse partij Syriza, die vorige week een historische verkiezingsoverwinning boekte. De partij verzet zich onder meer tegen de haute finance, het strenge besparingsbeleid in Spanje en de toenemende armoede in het land.

‘Wij kunnen het’

Podemos, wat letterlijk ‘wij kunnen (het)’ betekent, bestaat nog maar sinds maart 2014. Maar volgens de peilingen is de partij intussen al groter dan Rajoys Partido Popular en de sociaaldemocratische PSOE, de twee traditionele partijen in het land. De volgende parlementsverkiezingen in Spanje zijn voor dit najaar voorzien.