Mossad en CIA hebben gezamenlijk bevelhebber Hezbollah gedood
Imad Mughnija Foto: AP

De Amerikaanse geheime dienst CIA en de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad zouden in 2008 samen Hezbollah-bevelhebber Imad Mughnija via een aanslag met een bomauto in Damascus hebben gedood. Dit heeft de krant Washington Post zaterdag op gezag van vijf vroegere niet nader genoemde medewerkers van CIA gemeld.

Mughnija stond aan de top van de Libanese militie Hezbollah. Hij gold als de draaischijf van een bomaanslag die in 1983 in de Libanese hoofdstad aan 299 Amerikaanse en Franse soldaten het leven heeft gekost, alsmede de aanslag op de VS-ambassade in Beiroet met 69 slachtoffers als gevolg. Hij is ook genoemd bij aanslagen in Buenos Aires met in totaal 114 doden.

Agenten van de CIA hebben Mughnija (45) op 12 februari geobserveerd en volgden hem toen hij een restaurant verliet. Toen hij zijn wagen naderde, gaven de Amerikanen de Mossad door dat de bom in het reservewiel tot ontploffing mocht komen.

De VS hebben geholpen de bom te bouwen en het springtuig is 25 keer op een site van de CIA getest. Bedoeling was ook “collateral damage” te voorkomen.

In de aan de moord voorafgaande maanden hebben de CIA en de Mossad samen de gangen van hun doelwit waargenomen om uit te vlooien waar ze de bom zouden leggen.

De Hezbollah heeft indertijd Israël met de vinger gewezen voor de aanslag en wraak gezworen.

Noch de CIA noch Israël wilden tegenover de Washington Post uitleg geven.