Vier verdachten terreuractie aangehouden
Foto: Olivier Matthys
De vier personen die vrijdagochtend opgepakt zijn in een gerechtelijk onderzoek naar Syriëstrijders en -ronselaars, zijn aangehouden en in verdenking gesteld voor de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Dat meldt het federaal parket.

Bijna 170 agenten hebben deze ochtend vroeg op 22 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Het zwaartepunt van de actie lag in Maaseik, waar elf huiszoekingen plaatsvonden. In Antwerpen vonden vier huiszoekingen plaats, in Houthalen-Helchteren en Maasmechelen twee en in Genk, Kinrooi en Sint-Jans-Molenbeek telkens één.

Volgens onze bronnen werd een netwerk geviseerd dat kandidaat-strijders hielp voor hun vertrek naar Syrië. Minstens vijf jongeren zouden zo gerekruteerd zijn. De leden van de groep vingen ook teruggekeerde strijders op in ons land.  Voorlopig wil het federaal parket geen details kwijt over de identiteit van de verdachten of hun eventueel gerechtelijk verleden. 

Martelarendood verheerlijken of niet?

In Maaseik viseerde de politie verschillende personen die deel uitmaken van het bestuur van de Marrokaanse moskee El Hidaya. In 2012 zou daar onenigdheid zijn geweest over de martelarendood van de 22-jarige Ismail Amgroud, die gesneuveld was in Syrië. Het moskeebestuur van Maaseik wilde zijn daden in Syrië echter niet verheerlijken. 

Als tegenreactie scheurde een groepje jongeren zich af van de moskee en besliste het om zelf een pand te huren in Neeroeteren. De politie viel onder andere in dat pand - dat zich aan het kruispunt van de Ophovenstraat en de Maaseikerlaan bevindt- binnen. Ook bestuursleden van de Marokkaanse moskee kregen vanochtend agenten over de vloer.

Zware jongens

Een aantal verdachten bij wie huiszoekingen uitgevoerd werden, hebben een zwaar gerechtelijk verleden. Het gaat om personen die aan elkaar gelinkt zijn. Ze waren naar verluidt niet van plan om aanslagen te plegen in ons land. Volgens het parket werden er ook geen wapens, explosieven of munitie aangetroffen.

In Kinrooi werd een man opgepakt en volgens vrt is ook een ex-Syriëstrijder gearresteerd in Sint-Jans-Molenbeek. 

Onderzoek loopt al tijd

Het onderzoek naar het netwerk werd al in 2014 geopend door de afdeling terrorisme van het federaal parket. Het dossier kwam in een stroomversnelling na de verijdelde aanslagen in Verviers op 15 januari. Daarbij kwamen twee terroristen om en werd een man opgepakt. Het federaal parket benadrukt dat er geen link is met het dossier rond ‘de cel van Verviers’, noch met de aanslagen in Parijs.