Niet iedereen steunt Jean-Pascal van Ypersele
Jean-Pascal van Ypersele. Foto: Dieter Telemans
Jean-Pascal van Ypersele is kandidaat om voorzitter te worden van het IPCC, het klimaatpanel van de VN. Maar niet iedereen is daar blij mee. Zeven onderzoekers vragen dat de regering zijn kandidatuur niet steunt. Zo schrijft De Standaard.

In oktober kiest het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, een nieuwe voorzitter. Daarvoor is onze landgenoot Jean-Pascal van Ypersele kandidaat, in opvolging van de Indiase econoom Rajendra Pachauri. De functie is belangrijk. Hij of zij wordt het wereldwijde gezicht van de strijd tegen de klimaatverandering.

Van Ypersele, klimatoloog aan de UCL, heeft een lange staat van dienst bij het IPCC. Sinds 2008 is hij een van de drie vicevoorzitters. Hij is dus een ernstige kanshebber om Pachauri op te volgen. Maar zijn kandidatuur wordt onder vuur genomen uit ‘eigen’ academische hoek. Zeven wetenschappers, onder wie Istvan Marko, een collega-professor aan de UCL, vragen de regering om de kandidatuur van Van Ypersele niet te steunen.

De zeven verwijten Van Ypersele vooringenomenheid. Hoewel het grootste deel van de wetenschappers het erover eens is dat de huidige klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt, blijft er een harde kern van klimaatsceptici en klimaatontkenners. De zeven ondertekenaars zitten in deze hoek. Ze noemen Van Ypersele een ‘radicale ecologistische militant’.