Faillissement autobouwer Spyker opgeschort
Foto: BELGAIMAGE

Het faillissement van de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker is donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden vernietigd. De onderneming verkeert hierdoor opnieuw in surseance van betaling, een bescherming tegen schuldeisers.

Spyker werd in december door de rechter bankroet verklaard, maar topman Victor Muller tekende hiertegen vervolgens beroep aan. Er is door toedoen van andere partijen geld beschikbaar gesteld, en het hof acht het aannemelijk dat schuldeisers hierdoor tevreden kunnen worden gesteld. In geval van faillissement zou de schuldenlast van Spyker bovendien tientallen miljoenen euro’s hoger liggen, omdat er dan meer vorderingen worden geclaimd.

De contouren voor het aan te bieden schuldeisersakkoord zijn inmiddels duidelijk, schrijft het hof. Zo kunnen onder meer vorderingen van het Zweedse Saab worden afgekocht. De curator heeft bevestigd dat er een bedrag van 4,3 miljoen euro op de rekening is gestort. Een groot deel hiervan is wel bestemd voor het dekken van de lopende verplichtingen over de maanden december, januari en februari.

Muller reageert verheugd. Hij zag begin december al kansen om Spyker voort te zetten als fabrikant van elektrische auto’s. Daarvoor wil hij een samenwerking aangaan met een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes. Dit plan denkt Muller nu te kunnen doorzetten. De ondernemer rekent erop binnen enkele weken weer uit surseance te zijn.

Spyker probeerde jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende luxemerk Saab.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig