De beste plekjes voor toeristen in Vlaanderen
Backstay Hostel in Gent Foto: Backstay Hostel
Op dinsdag 27 januari heeft Toerisme Vlaanderen awards uitgereikt. Daarbij viel onder meer het Gentse Design Museum en het Limburgse Botel in de prijzen.

Elk jaar zoekt Toerisme Vlaanderen naar inspirerende toeristische projecten, producten en personen. De beste inzendingen worden er dan uitgekozen en beloond met een award. In 2014 ontving de toeristische organisatie 138 dossiers die werden verdeeld over zeven categorieën. Uit elke categorie werd op 27 januari een winnaar gekozen.

Zo gaat de award voor ‘Beste Innovatief Toeristisch Product’ naar het Backstay Hostel in Gent. Dat is een gloednieuw jongerenhotel in de oude kantoorgebouwen van ‘Dagblad Vooruit’. Volgens Toerisme Vlaanderen brengt dit concept vernieuwing en is de digitale communicatie een van de sterkste punten. Nog in Gent viel het Design Museum in de prijzen. In de categorie ‘Beste Toeristische Marketingcampagne’ gaan zij met een award naar huis voor de mediacampagne rond de expositie ‘Out to Sea? The plastic garbage project’. Deze tentoonstelling kaartte een maatschappelijk en duurzaam thema aan: de vervuiling van onze oceanen.


Botel in Ophoven

Vlaanderen Vakantieland wint dan weer in de categorie ‘Beste Binnenlandse Toeristische Reportage’ met Ook getest op weekend. Het Eén-programma, dat is uitgegroeid tot een gevestigde waarde binnen het televisielandschap,laat zo In het spoor van de Groote Oorlog van Nest-medewerkster Sophie Allegaert achter zich.

De award voor ‘Beste Maatschappelijk Verantwoorde Toeristische Ondernemer’ gaat dit jaar naar Botel in Ophoven. Dit vrachtschip werd omgebouwd tot een luxeverblijf met wellness, een vergaderzaal en gasthutten. Verder is het toegankelijk voor rolstoelgebruikers en organiseren de uitbaters tochten met elektrische sloepen, kookworkshops, enzovoort. De prijs komt hen toe omdat ze een werkbare mix tussen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun project hebben verweven.

Verder mag Tanguy Ottomer, een goede vriend van Astrid Bryan, zich een jaar lang de beste toeristische ambassadeur van het land noemen. Liudmila Nikitina en Ekaterina Demina wonnen in de categorie ‘Best International Press Coverage’ en Nicole Vande Putte, die vakantiekampen organiseert voor kansarme kinderen en jongeren in en rond Gent, is verkozen tot de beste vakantiemaker.