Dit verandert op 1 februari
Foto: Belga

Volgende maand gaan een hele reeks nieuwe maatregelen van start, de ene al meer ingrijpend dan de ander. Een overzicht.

Forse verhoging van prijzen De Lijn

Vanaf 1 februari rijden veel minder mensen gratis: enkel kinderen tot en met 5 jaar, oudstrijders en personen met een handicap met hun begeleider zullen dit nog kunnen. Senioren hebben nog even de tijd: voor hen verdwijnt het gratis openbaar vervoer op 1 september, vanaf wanneer ze 50 euro voor een jaarabonnement zullen betalen.

Het zonetarief verdwijnt 'omdat het huidige zonetarief achterhaald is en te ingewikkeld voor de reizigers', aldus De Lijn. In de plaats komt er een tijdstarief van 1 uur. Tijdens dat uur mogen reizigers onbeperkt overstappen. Na dat uur mag dat niet meer, maar mag de rit wel nog afgemaakt worden. Een gewoon biljet, waarmee je dus een uur kan reizen, kost voortaan 3 euro. Er komt één Lijnkaart, goed voor 10 keer een uur reizen, voor de prijs van 14 euro, in plaats van 10 euro nu. De prijs van een sms-ticket, inclusief kosten, stijgt van 1,55 naar 1,95 euro.

Op trein stappen zonder ticket? Supplement van 7 euro

Bij de NMBS geen tariefwijzigingen, maar wat wel verandert, is de kost van het supplement dat reizigers moeten betalen wanneer ze opstappen aan een halte waar loketten of automaten ter beschikking zijn.

Voortaan moeten ze een vast supplement van 7 euro betalen. Tot nu toe waren er verschillende supplementen. Iemand die de treinbegeleider verwittigde, moest 3 euro extra betalen. Wie dit niet deed, moest een supplement van 12,5 euro neertellen.

Wie opstapt in haltes waar geen loketten of automaten aanwezig zijn, moet vanaf februari echter nog steeds geen supplement betalen.

MIVB-tarieven blijven zo goed als ongewijzigd

De meeste tarieven bij de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB blijven ook na 1 februari dan weer behouden. De grootste wijziging bij de MIVB gaan immers pas op 21 april van start, dus de prijs van de abonnementen blijft momenteel nog gelijk.

Wel komt er een nieuw maandabonnement voor het openbaar vervoer van en naar de luchthaven.

Een 10-rittenkaart voor het openbaar vervoer van en naar de luchthaven wordt vier euro duurder en kost vanaf 1 februari 32 euro. Een enkele rit kost vanaf dan 4,5 euro. Nieuw is dat hiervoor ook een maandabonnement gelanceerd wordt, dat 60 euro zal kosten.

Einde voor Franse rijkentaks

De Franse bedrijven betalen ten laatste op 1 februari de laatste keer de omstreden rijkentaks. Daarmee komt het symbooldossier uit het begin van het presidentschap van François Hollande vroegtijdig aan zijn einde.

Bier wordt duurder

Op 1 februari voeren Alken Maes en de Belgische tak van de Leuvense brouwgroep AB InBev een prijsverhoging door voor al hun producten, zowel in de horeca als in de grootdistributie. Voor pilsbier van AB InBev komt de prijsstijging neer op ongeveer 1,7 cent per glas. Het zijn wel de horecazaken en de winkels die beslissen of ze de prijsstijging al dan niet doorrekenen aan de consument.

Elektronisch dossier voor kinderen bij Kind en Gezin

De medische gegevens van de kinderen die gezien worden op het consultatiebureau van Kind en Gezin moeten vanaf februari niet meer in een papieren medisch dossier genoteerd worden. Voortaan worden ze digitaal opgeslagen in het geïntegreerd elektronisch dossier. Dat dossier vormt een aanvulling op het bestaande elektronisch verpleegkundig dossier.