Moslims slaan handen in elkaar tegen radicalisering
Foto: Shutterstock

Een aantal organisaties, leidende figuren en gewone burgers uit de moslimgemeenschap hebben de handen in elkaar geslagen, naar eigen zeggen ‘om stelling in te nemen tegen radicalisering, en voor burgerschap’. Ze stelden een gemeenschappelijke tekst op, die sinds vorige week donderdag al door een honderdtal mensen is ondertekend. ‘Slimste Mens’ Adil El Arbi is één van hen.

Het initiatief komt van ‘EmBem’ (Empowering Belgian Muslims), een vrij jonge moslimorganisatie uit het Brusselse. Ze zegt er vooral een ‘ruimte voor discussie’ mee te willen bieden, ‘zonder enig leiderschap op te eisen’.

De ondertekenaars, onder wie ‘Slimste Mens’ en regisseur Adil El Arbi, politicoloog Fouad Gandouil en komiek Oussama Benali, hopen naar eigen zeggen een ‘islam te bevorderen die harmonieus de samenleving in haar geheel voedt’, en op die manier ‘actief bij te dragen aan de sociale cohesie’. Ze schrikken er daarbij niet voor terug de hand in eigen boezem te steken, benadrukken ze.

Want fouten heeft de moslimsgemeenschap wel degelijk gemaakt, geeft vicevoorzitter Michaël Privot toe. ‘We hebben sommige dingen niet willen zien, jarenlang hebben we geen verantwoordelijkheid opgenomen. Maar op dit moment kunnen we gewoon niet langer onderling de confrontatie blijven aangaan. We moeten onze verschillen overstijgen. Het is een kwestie van overleven, zowel voor onze gemeenschappen als voor onze samenleving.’

De ondertekenaars van de verklaring zeggen samen te willen werken rond een aantal hoofdpunten. Het gaat onder meer om het ‘ontwikkelen van een gezamenlijke langetermijnvisie op de islam, die het de moslims mogelijk maakt om hun geloof op vredige wijze in België te kunnen beleven, op goede voet met al hun medeburgers’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig